Стрімке зниження популяції чорноморських дельфінів: куди зникають королі морів?

Будь-яка війна є трагічною сторінкою в історії людства, але при цьому страждає не тільки Homo sapiens. Оскаженілі окупанти або Homo Insanus (людина божевільна) вбивають собі подібних, руйнують найпрекрасніші міста та пам’ятки культури… І все це відбувається на лоні природи, яка існує багато мільйонів років. Але навіть матінка-природа не вічна і виявляється беззахисною перед жорстокими викликами.
Бойові дії спричиняють безпрецедентний рівень загрози для багатьох природних зон – від наземно-повітряної до водної. Обсяг негативних наслідків можна впевнено порівняти з бомбардуванням житлових кварталів. Але, на відміну від людей, тварини не здатні звернутися до ООН, Європейського Союзу та інших впливових інстанцій з проханням про порятунок. Вони гинуть мовчки. Кожного дня… Наприклад, протягом 2022 року в акваторії південної частини Чорного моря спостерігається стрімке зменшення чисельності дельфінів.


ПРИЧИНИ ТА ОЗНАКИ ТРАГЕДІЇ

Провідні екологи називають єдину причину жахливої ситуації, що сталася – війна в Україні. Вкрай негативним факторами для функціонування морської екосистеми є:
• Значна активізація діяльності чорноморського флоту росії.
• Безперервна робота гідролокаторів, якими укомплектовані російські судна, в акваторії Чорного моря.
• Систематичний запуск балістичних ракет «Іскандер» і «Точка» з підводних човнів або воєнних кораблів.
• Безперервні польоти авіації над Чорноморською зоною.

Всі перераховані фактори спричиняють потужний стрес у морських мешканців і навіть рослин. Кращий варіант – змушені мігрувати дельфіни назавжди покидають рідні води. Гірше, коли тварини буквально сходять з глузду та втрачають контроль над власними діями, масово викидаючись на берег.

Через ведення бойових дій детальне дослідження проблематики та моніторинг є неможливими. Але навіть при візуальному спостереженні багато що викликає занепокоєння. Ще на початку ХХІ століття у Чорному морі мешкало понад 2000 особин дельфінів. Після окупації Криму та початку повномасштабної військової агресії росії кількість помітних дельфінів не перевищувала 500 тварин. Минулий рік приніс вражаючі втрати. Згідно з неофіційними даними екоактивістів, наразі популяція чорноморських дельфінів вимірюється лише кількома десятками!

ЗНИКНЕННЯ ДЕЛЬФІНІВ - ПОЧАТОК РУЙНУВАННЯ ЕКОСИСТЕМИ

Описане вище явище ставить під загрозу існування не тільки дельфінів, адже мова йде про незворотне руйнування харчового ланцюга великої екосистеми. Це стосується також кількісної зміни популяції риб – кормової бази дельфінів. Поступово трансформація місцевої фауни буде нарощувати темпи, що спричинить неминучий вплив на рибний промисел в усіх чорноморських країнах. Катастрофічні наслідки становлять небезпеку і для більш серйозної сфери – міжнародної торгівлі та розвитку світової економіки. Саме тому це є глобальною проблематикою, кінцеві наслідки якої навіть неможливо спрогнозувати. Але навіть після закінчення війни «рани» природи будуть загоюватися впродовж наступних десятиріч.

Робота додана: 13.06.24

Вгору