Гепард та Lamborghini: хто швидший?

Саме гепард вважається найшвидшою твариною на Землі, яка здатна обігнати навіть легендарний італійський спортивний автомобіль. Так, середня швидкість Lamborghini становить 114 км / год, що на 16 км/ч менше за максимальний показник гепарда. Спостереження доводять: ці плямисті хижаки не тільки дуже спритні, але й мають справжній талант до маневрування.

Тривалий час провідні зоологи світу спостерігали за пересуванням гепардів в умовах дикої природи та намагалися дослідити їх швидкість. По-перше, очевидна різниця між швидкістю цих королівських звірі у природі та у неволі. Мешканці зоопарків під час гонитви за приманкою здатні були розвивати максимальну швидкість до 105 км/год. Це нижче у порівнянні з їх вільно-дикими родичами, але вдвічі перевищує славнозвісні рекорди людей – переможців Олімпійських ігор.

Спостереження за гепардами у природніх умовах вимагає чималої витримки та винахідливості. Так, для відслідковування протягом 17 місяців п’ятьом гепардам «подарували» ошийники на сонячних батареях. Це дало змогу відслідкувати їх маршрути пересування, швидкість і алгоритм поведінки у різних ситуаціях. Окрім швидкості досліджувались й інші якості диких гепардів, які оминули увагою при вивченні тварин у зоопарку. Зокрема, це бездоганна мускулатура тварини, завдяки якій забезпечується сила (тобто потужність) до 120 Вт/кг.
Отримані висновки настільки надихнули зоологів, що вони вже планують серію досліджень аналогічних властивостей диких собак і левів.

Робота додана: 13.06.24

Вгору