10 фактів про природу, які вражають навіть фахівців

Природа вміє дивувати, головне – не забувати дивуватися та зберігати в душі допитливість і бажання дізнатися щось нове про світ, в якому ми живемо. Пропонуємо 10 цікавинок, які змінять ваші уявлення про знайомі речі та явища:

1. На ананасі квіти з’являються раз на 1,5-2,5 років. При вирощуванні ананасу з верхівки порадіти первоцвіту можна через 24-30 місяців, а відростку знадобиться «лише» 18 місяців, щоб випустити чарівну квітку. До речі, квітки ананасу на вигляд суттєво відрізняються від традиційного цвіту фруктів. Саме тому пересічна людина може і не здогадатися, що спостерігає колоритне рідкісне явище.
2. Понад 85% кисню на Землі виробляє світовий океан. З даного обсягу значну частку елементу життя забезпечує фітопланктон – рослинні організми, які живуть в товщі води. На фітопланктон припадає 50-85% всього обсягу «водного» кисню.
3. Під час урагану виділяється енергія, руйнівна потужність якої ідентична дії 10 000 ядерних бомб.
4. В ситуації небезпеки тритон проштовхує ребра через спеціальні горбки (вони знаходяться в черевці). Мета подібного перевтілення – відлякування хижаків… І його погрози обґрунтовані, адже шкіра тритона виробляє концентрований смертоносний токсин.
5. Історія культивації моркви в Європі почалася з Х століття. Спочатку її вирощувати в Афганістані, а предки сучасного овочу мали фіолетове або блідо-жовте забарвлення. Спочатку коренеплід вирощували заради ароматного листя.
6. Щільність Сатурну набагато нижче, ніж щільність води на Землі. Саме тому (теоретично) Сатурн здатен втриматися на водній поверхні – буквально вся планета. Щоправда, перевірити вражаючу гіпотезу практично неможливо.
7. Горили є найбільшими у світі приматами, висота яких досягає до 2 метрів. Брутальні ссавці мають погрозливий вигляд… можливо, щоб приховати свою пікантну таємницю? Довжина пенісу самця горили не перевищує 3,81 см, що у співвідношенні зі зростом тварини є своєрідним анти-рекордом.
8. Якщо впродовж життя відмовитися від стрижки та гоління волосся, його довжина може вимірюватись кілометрами. На думку вчених, сукупна довжина всього волосся на тілі людини здатна досягнути 965 км.
9. Всі великі представники родини котячих, які мають смугасту шерсть, є імпозантними «носіями» і смугастої шкіри. Це тигри та інші тварини з даної родини хижаків.
10. Щороку через комарів на Землі гине близько 1 000 000 людей. Щогодини на планеті через цих комах помирає сотня людських жертв. За статистикою, переважна більшість летальних випадків спричинена укусами малярійних комарів.

Світ навколо несподіваний, прекрасний, небезпечний, різний! Але в будь-якому випадку він здатен дивувати.

Робота додана: 13.06.24

Вгору