«Золоті» секрети догляду за собакою

Грамотний догляд за чотирилапими улюбленцями потребує певних зусиль і часу, терпіння і щирої любові. Головним завданням хазяїна є задоволення базових потреб тварини, після чого можна переходити до навчанню песика гарним манерам і опануванню команд. І останнім (але теж дуже важливим) є спілкування з твариною та створення певного емоційного контакту. З давніх часів собаки вважаються найбільш товариськими, щирими та самовідданими супутниками людини. Як же зробити життя свого улюбленця приємним і корисним?

• Задовольняємо базові потреби. В першу чергу, це свіжа вода та якісна їжа. Це – фундаментальні вимоги, нехтування якими навіть протягом одного дня може спричинити хворобу пса. Цуценят потрібно годувати тричі на день, дорослим особам достатньо дворазового харчування (вранці та ввечері). Ваш собака повинен мати цілодобовий доступ до свіжої води, щоб пити за потребою. Тип їжі обирається з врахуванням віку, розміру та конкретної породи. Більш конкретні поради щодо раціону можна знайти в інтернеті, на спеціалізованих сайтах. Незважаючи на популярний міф, собак суворо заборонено годувати залишками людської їжі! Травна система цих тварин є достатньо вразливою, тому похибки в раціоні можуть призвести до найрізноманітніших захворювань, від диспепсії до дерматитів. «Правильна» їжа для собаки не містить штучних ароматизаторів, підсилювачі смаку тощо. Особливе табу накладається на фаст-фуд, що відомий високим вмістом цукру та солі.

• Облаштовуємо комфортне місце для сну. Хоча родовід собак походить від вовків, у сучасному світі вони – одомашнені тварини. Ось чому песики так полюбляють затишок і зручність, і зовсім не в захваті під протягів та перепадів температур повітря. Ідеальним варіантом спального місця для собаки стане спеціальний лежак або матрац – сухий, чистий і теплий. І навіть якщо ваш собака спить на вулиці, його «спальня» має бути захищеною від впливу несприятливих факторів. Для вуличних псів принципово важливо мати місце, де можна перечекати дощ, сніг або надмірну спеку. Більшість собак приходить у захват від відпочинку у будці з м’якенькою ковдрою, на яку покладено кілька невеличких іграшок. Інші пси надають перевагу спеціальним кошикам, який зазвичай ставлять у спальні господарів чи в іншому затишному куточку будинку.

• Добираємо правильні навантаження. Собака створена для руху, і це є запорукою її довгого і здорового життя. Незважаючи на породу, така «зарядка» повинна відбуватися щоденно! Для деяких порід достатньо ранкової та вечірньої прогулянки, а для інших необхідно кілька годин інтенсивних фізичних навантажень. Дуже важливо усвідомлювати потреби та відмінності конкретної породи, щоб правильно скорегувати періодичність та інтенсивність фізичних навантажень. Для дуже енергійних собак знадобиться доволі багато часу для занять. Мінімальна тривалість прогулянок становить 20 хвилин двічі на день, але бажано приділяти своєму улюбленцю трошки більше часу. Особливо це стосується песиків, які змушені проводити багато годин на самоті, у замкненій оселі в очікуванні хазяїна. Найкращим місцем для прогулянки буде парк, ліс або узбережжя річки, стадіони та інші місця з неосяжним простором. Це дозволить собаці вільно бігати і почуватися дійсно щасливою. Якщо ваш собака категорично відмовляється довго гуляти, перевірте якість повідку та ошийнику. Якщо все гаразд, звертайтеся перед прогулянкою спокійним і підбадьорюючим тоном, називаючи ім’я песика. Можливо, ваше маленьке цуценя боїться різких звуків на вулиці? Настав час запросити на спільну прогулянку знайомого з собакою схожого розміру і віку – удвох веселіше.

• Регулярно відвідуйте ветеринара. Це необхідно для здійснення обов’язкових щеплень та профілактичного щорічного огляду. При потребі ветеринар призначить додаткові обстеження, щоб подолати захворювання на ранній стадії. Якщо у тварини з’являються певні симптоми, не слід чекати традиційної дати візиту до ветеринара. Потрібно негайно зателефонувати йому для консультації. Якщо ви не плануєте стати професійним заводчиком собак, рекомендуємо зробити стерилізацію тварини. Це найпростіший спосіб запобігти збільшенню чисельності безпритульних собак в майбутньому. Своєчасна стерилізація також зменшує ризик захворювання на рак та запалення статевих залоз тварини, якщо її насильно утримують від «відповідних» контактів.

• Подбайте про безпеку свого улюбленця. Багато родин сприймають домашніх тварин як своєрідних дітей, і це є показником адекватності та відповідальності. Під час прогулянки неподалік від трас тримайте пса на повідку. Облаштуйте високу огорожу навколо двору свого приватного будинку або побудуйте просторий вольєр. Це не тільки попередить спонтанну втечу тварини, але і захистить її від великих собак та автомобілів. Головне правило: тримати чотирилапого друга подалі від джерела потенційної небезпеки! Наприклад, не дозволяйте песику вступити у бійку з дикою твариною, утримуйте свого вихованця на повідку. У доступних для собаки місцях не повинно знаходитися травмонебезпечних предметів (електричні дроти, отруйні речовини, залишки гнилих продуктів тощо).


І вам, і вашому улюбленцю, має бути добре разом. Саме тому, незважаючи на безліч обов’язків, утримання домашніх тварин користується такою популярністю. Це – дружба і любов на довгі-роки, яка дарує душевний комфорт і позитивні емоції.

Робота додана: 13.06.24

Вгору