Каре ягняти 12 ребер (Rack of Lamb)

Каре ягняти - це одна з найбільш цінних частин туші, яка відрізняється особливою ніжністю м'яса. Це делікатний і вишуканий продукт, який чудово поєднується з різноманітними спеціями. Каре отримують від тварин, вік яких не перевищує 12 місяців. Ми співпрацюємо з провідними тваринниками України, що дозволяє пропонувати доступні ціни на ягнятину та завжди радувати покупців відмінною якістю продукції.


ОПИС І ОСОБЛИВОСТІ

Відомо кілька версій походження назви. За однією з них слово «каре» використовувалося стародавніми римлянами для позначення щільних шеренг воїнів у формі квадрата. При цьому солдати тримали багнети піднятими вгору, що візуально дуже нагадує зачищені кісточки. У сучасному світі термін позначає реберця баранів або ягнят - соковиту і ніжну частину туші. Продукт отримують з переднього сегменту корейки, звідки вирізають шматок з 12 ребрами.
В інтернет-магазині «Тотем Стейк» каре ягняти продається з кісточками, верх яких вже ретельно зачищений від залишків м'яса та фасцій. Ягнятина позбавлена всіх характерних недоліків м'яса зрілих баранів. Вона не має специфічного запаху і рясного жиру, а також жорстких жил. М'яке м'ясо швидко готується і вважається дієтичним продуктом.


ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ

У кулінарії існує безліч способів, як приготувати каре ягняти. Це і підсмажування на сковороді, і запікання в духовці, на мангалі або на грилі, і тушкування з овочами в рукаві. Страву готують як цілим шматком, так і поділяють на окремі кісточки з м'якоттю. Молода ягнятина готується досить швидко, тому потрібно ретельно стежити за станом м'яса і правильно підібрати варіант термічної обробки. Оптимальними режимами прожарки вважаються Medium rare і Medium. Перед початком приготування м'ясо залишають на годину при кімнатній температурі. Завдяки цьому смак готової страви покращиться, а його запікання відбудеться більш рівномірно.
Жир починає плавитися при + 45С, просочуючи м'ясо і надаючи йому додаткової соковитості. Досвідчені кулінари не радять довго готувати ягнятину, в гіршому випадку ви можете отримати жорстку і суху страву. Для приготування на грилі достатньо декількох хвилин (час залежить від розміру каре та обраного ступеню прожарки). Тушкування реберець займає не більше 30 хвилин, запікання - від 15 до 35 хвилин. З огляду на властивість баранячого жиру швидко застигати, страви подаються в гарячому вигляді. Каре ягняти є досить делікатним продуктом, що передбачає дозоване застосування спецій. Їх надлишок заглушить природний смак ягнятини та її тонкий аромат, але ж головнм завдання приправ є стати ненав'язливим акцентом.

РЕЦЕПТ ВІД СУВОРОГО М’ЯСНИКА

Сьогодні готуємо одну з найефектніших страв - «Корону з каре ягняти».
Нам знадобиться:
Для корони:
• Каре молодого ягняти - 1 шт.
• Часник - 1 зубчик
• Оливкова олія - 1-2 ст. л.
• Розмарин сушений мелений - 1 ч. л.
• Чорний перець мелений - за смаком
• Сіль - за смаком

Для начинки та гарніру:
• Рис для плову - 150 г
• Масло вершкове - 20 г
• Цибуля ріпчаста - 1 шт. середнього розміру
• Вода або овочевий бульйон - 250 мл
• Сіль - за смаком
• Перець чорний мелений - за смаком
• Горішки кедрові - 40 г
• Родзинки - 40 г
• Суміш овочей - 400 г

Духовку розігрівають до + 200 С. У верхній частині каре зробити маленькі надрізи плівки між кожними двома сусідніми кісточками. Виставити каре кругом і зафіксувати термостійкою, товстою кулінарною ниткою або шпагатом. М'ясо натерти сумішшю розмарину, перцю та солі. Часник нарізати довгими смужками, вкласти в розрізи і акуратно придавити кулінарною ниткою, що проходить зверху. Заготовку акуратно перекласти на деко, верхівки кісточок загорнути у фольгу (це захистить їх від обгорання). Час запікання варіюється в залежності від розміру корони і бажаного ступеню прожарки.
Паралельно з термічною обробкою яловичини готуємо начинку. Тушкуємо на повільному вогні або запікаємо в духовці овочі - моркву, солодкий перець, цибулю-шалот, кабачки, томати і т. п. Для приготування рису до обсмаженої в сотейнику цибулі (півкільцями) викладаємо промитий рис. Помішуємо кілька хвилин, поки масло та цибульний сік випаруються, а рис набуде прозорості. Додаємо сіль і бульйон, тушкуємо на слабкому нагріванні до м'якості рису. Після відключення вогню накриваємо кришкою і залишаємо рис на 10 хвилин. По закінченню часу викладаємо сюди ж розпарені родзинки і горішки, ретельно перемішуємо та коригуємо по солі.
Коли корона з ребер буде готова, видаляємо кулінарну нитку та переносимо наш шедевр на велику тарілку. У центр викладаємо тушкований рис, по краях тарілки - запечені овочі. Дуже ефектно виглядають овочі малого розміру - мініатюрні морквини, кабачки, томати черрі, невеликі цибулини. Для додаткової пікантності при тушкуванні овочевої суміші можна додати трошки бальзамічного оцту. Якщо ви маєте намір накрити святковий стіл «по вищому розряду», радимо придбати або самостійно зробити паперові папільоти для кісточок корони.

ЦІКАВІ ФАКТИ

• Улюбленою сімейною стравою королеви Єлизавети II та її чоловіка вважається саме каре з ягняти. Монарша родина полюбляє доповнювати делікатес різними овочами та бобовими. До ягнятини подаються два соуси (один готується на основі червоного вина, а другий - це песто з додаванням м'яти). За словами відомих рестораторів, обслуговування королівської родини є величезною честю та величезною відповідальністю. Розташування кожного шматочку на тарілці ретельно продумується, а в процесі заносу блюда офіціант намагається зробити якомога менше кроків - щоб випадково не порушити ідеальну симетрію викладки.

• Загальновідомо, що в індуїзмі корову вважають священною та прирівнюють до посланниці небес. В Індії та інших індуїстських країнах заборонений не тільки забій великої рогатої худоби з метою вживання в їжу, але і широко практикується культ поклоніння Священній Корові. Життя місцевих корів тут схоже на казку - тварини можуть вільно прогулюватися уздовж трас без ризику бути травмованими, вони спокійно гріють боки на територіях кращих пляжів (що анітрохи не бентежить відпочиваючих). Якщо священна тварина забереться на чужий город і з'їсть половину врожаю, господар навіть зрадіє: «Це - на щастя!».

• В Європі до баранини особливе ставлення, адже християни пов'язують агнця (ягня) з відомим сюжетом Біблії. Це одна з найголовніших ритуальних великодніх страв у католиків багатьох країн (Німеччина, Америка, Великобританія та інші). Мусульмани також віддають перевагу саме баранині, яка є одним з головних продуктів повсякденного раціону східних народів.

Робота додана: 13.06.24

Вгору