ПАУЛЬ ЦЕЛАН (Пауль Анчель)
250 грн. 3 години

Пауль Целан- німецькомовний поет і перекладач, один із провідних митців модерністської* поезії другої половини ХХ ст. У його поезії перетинаються найважливіші есте тичні, філософські, моральні, релігійні, психологічні, етнічні й лінгвістичні проблеми, що визначили магістральний напрямок духовного буття в західному світі після Друго світової війни. Целан виступив новатором у царині поети - ної мови. Представивши зразки «герметично зашифрованої поезії», він здобув репутацію «поета III тисячоліття

23.11.1920 р.- народився в Чернівцях у німецькомовній еврейській родині. Відвідуючи школу, гімназію, ліцей, вивчав німецьку, румунську, давньоєврейську, французьку, англійську, давньогрецьку мови та латину. Освіту продовжив у Франції, де деякий час навчався медичній школі. в Підготовчій 1939 р.- у зв'язку з початком Другої світової війни перервав навчання за кордоном. Записався студентом відділення романістики Чернівецького університету.

1941-1944 рр. - переживає період страшних випробувань і втрат: існування в умовах репресій НКВС, румунської окупації, каральних акцій СС. Перебував у трудових ба тальйонах на примусових роботах, отримав звістку про загибель батьків.

1945 р.- виїхав за кордон.

Від 1948 р- Целан оселяється в Парижі. Вивчає германістику. загальне мовознавство, займається перекладами, згодом ста лектором в одному з філіалів Сорбонни. Того ж року побачила світ перша поетична збірка «Пісок»

1958 р.- отримує літературну премію Вільного ганзейського

1959 р.- опублікував збірку «Мовні грати». Знайомиться з видатним філософом Т.В. Адорно

1963 р.- вийшла збірка «Троянда - нікому».

Від 1966 р. виступае з публічними читаннями.

Робота додана: 24.04.23

Вгору