Розвиток дитини: досвід перших п’яти років

Розвиток дитини: досвід перших п’яти років

У перші п’ять років життя мозок вашої дитини розвивається все більше і швидше, ніж в будь-який інший час його життя. І в ці ранні роки основним способом навчання та розвитку вашої дитини є гра.

Про ранній розвиток дитини

Розвиток – це термін, який використовується для опису змін у фізичному зростанні вашої дитини, а також її здатність навчитися соціальним, емоційним, поведінковим, комунікативним навичкам та навичкам мислення, необхідних їй для життя. Всі ці сфери пов’язані, кожна з них залежить і впливає на інші.
У перші п’ять років життя, мозок вашої дитини розвивається все швидше і швидше ніж в будь-який інший час його життя. Ранній досвід вашої дитини – її стосунки, та те, що вона бачить, чує, торкається, нюхає та смакує – стимулює її мозок, створюючи мільйони зв’язків. Саме тоді закладаються основи для навчання, здоров’я та поведінки протягом усього життя.
Діти народжуються готовими до навчання, та їх мозок розвивається завдяки використанню. Отже, вашій дитині потрібне заохочувальне та турботливе середовище з багатьма різними заняттями, які дають їй багато способів грати та вчитися, і багато шансів практикувати те, що вона вивчає.

Відносини: основа розвитку дитини

Взаємини дітей впливають на всі сфери та етапи їх розвитку.
Це тому, що стосунки – це досвід. Насправді стосунки є найважливішим досвідом в середовищі вашої дитини, тому що вони несуть найбільше інформації про навколишній світ. Вони також формують те, як він бачить світ.
Завдяки стосункам ваша дитина дізнається, чи світ безпечний, чи її люблять, хто її любить, що відбувається, коли вона плаче, сміється чи корчить обличчя, і багато іншого.
Ваша дитина також вчиться, спостерігати за стосунками між іншими людьми – наприклад, як ви поводитесь стосовно до свого партнера, і як ваш партнер поводиться стосовно до вас. Це навчання є основою для розвитку спілкування, поведінки, соціальних та інших навичок вашої дитини.
Найважливіші стосунки вашої дитини – це стосунки з вами. Стосунки з іншими членами сім’ї, опікунами, включаючи вихователів раннього дитинства, та з іншими дітьми, також дуже важливі.
Люблячі, дбайливі стосунки допомагають вам і вашій дитині щодня дізнатися більше одне про одного. У міру того, як ваша дитина росте і розвиватиметься, її потреби будуть змінюватися. Ви дізнаєтеся більше про те, що йому потрібно і як ви можете задовольнити ці потреби.

Гра: як відбувається розвиток дитини

У ранні роки основний спосіб навчання та розвитку вашої дитини – це гра.
Гра приносить вашій дитині задоволення та дає їй можливість досліджувати, спостерігати, експериментувати, розв’язувати проблеми та вчитися на своїх помилках. Для цього їй знадобиться ваша підтримка і заохочення. Але важливо спробувати знайти баланс, між допомогою вашій дитині та дозволом їй спробувати щось самостійно, а це означає, що вона іноді може робити помилки. Дізнатися про те, як влаштований світ, є важливою частиною навчання вашої дитини.
Багато часу, проведених в іграх, розмовах, слуханні та спілкуванні з вами, допомагає вашій дитині набути навичок, потрібних її для життя. Ці навички включають спілкування, мислення, розв’язанні проблем, переміщення та перебування з іншими людьми та дітьми.
Гра – чудовий спосіб побудови стосунків. Проводячи час, граючись з дитиною, ви посилаєте просте повідомлення – ви важливі для мене. Це повідомлення допомагає вашій дитині дізнатися про те, хто вона є та яке місто займає у світ.
Інші речі які формують розвиток дитини
Гени вашої дитини та інші фактори, такі як здорове харчування, фізична активність, здоров’я та район, в якому ви живете, також мають великий вплив на добробут та розвиток вашої дитини.

Здорове харчування

Здорова їжа дає вашій дитині енергію та поживні речовини, необхідні для росту та розвитку. Це допомагає розвинути його відчуття смаку. Здорове сімейне харчування та моделі харчування в перші роки можуть сформувати харчові звички на все життя.
Ваша дитина дізнається про вибір їжі від вас, тому найкращий спосіб допомогти вашій дитині розвинути здорові харчові звички – дозволити їй побачити, як ви готуєте, їсте та насолоджуєтеся здоровою їжею.

Фізична активність

Бути фізично активним змушує вашу дитину рухатися. Вона розвиває його моторику, допомагає їй думати та дає їй можливість досліджувати свій світ. Тому вашій дитині потрібно багато можливостей для активної гри, як всередині, так і зовні. Якщо ви самі активні, ваша дитина, скоріше за все, наслідуватиме ваш приклад.

Здоров’я

Здоров’я вашої дитини може вплинути на її розвиток. Усі діти хоч раз хворіють – наприклад, кашлем та застудою, болями у вухах або гастроентеритом. Ці незначні дитячі захворювання, як правило, не викликають довгострокових проблем з розвитком.
Але хронічні або тривалі захворювання можуть вплинути на розвиток вашої дитини. До них належать вади розвитку та навчання, такі як глухота, сліпота або розлад аутистичного спектра, а також захворювання, такі як муковісцидоз, рак або церебральний параліч.
Якщо у вашій дитині є хронічне захворювання, варто поговорити з сімейним лікарем, медсестрою з догляду за дитиною та сім’єю або іншим медичним спеціалістом – наприклад, педіатром. Ці медичні працівники можуть розповісти вам про те, як стан вашої дитини може вплинути на розвиток і як ви можете найкраще підтримати свою дитину.

Мікрорайон та місцева громада

Ваш район та місцева громада впливають на розвиток вашої дитини. Наприклад, на розвиток вашої дитини впливають позитивні стосунки з друзями та сусідами, а також доступом до ігрових майданчиків, парків, магазинів та місцевих послуг, таких як догляд за дітьми, ігрові групи, дитячі садки, школи, центри охорони здоров’я та бібліотеки.

Розвиток різними темпами

Діти ростуть і розвиваються по-різному.
Деякі батьки хвилюються, коли їхня дитина почне ходити, а інші хвилюються, коли у малюка з’являться перші зубки. Більшість навичок розвиваються в тому самому порядку, але вік, у якому вони розвиваються, може відрізнятися навіть у дітей з однієї сім’ї.
Якщо вам цікаво, чи «нормальний» розвиток вашої дитини, пам’ятайте, що розвиток кожної дитини різний. Наприклад, типовий вік, коли діти починають ходити, становить від восьми до вісімнадцяти місяців. Отже, якщо ваша дитина не ходить у чотирнадцять місяців, це нормально.
Якщо ви справді відчуваєте, що з розвитком вашої дитини щось не так, прислухайтесь до своєї інтуїції. Зверніться до сімейного лікаря, медсестри з догляду за дитиною та сім’єю або педіатра.

Бути батьком

Незалежно від того, виховуєте ви дитину як батько, дідусь, бабуся, родич чи названий батько, ви завжди вчитеся. Ми всі робимо помилки та вчимося на досвіді. Це нормально – бути впевненим у тому, що ти знаєш. Також нормально визнати, що ви не знаєте та ставити питання.
Ваше власне фізичне і психічне здоров’я, є важливою частиною виховання дитини. Але при всій зосередженості на догляді за дитиною чи дітьми, багато батьків та опікунів забувають подбати про себе або, на це не вистачає часу. Турбота про себе допоможе вам з розумінням, терпінням, уявою та енергією продовжувати виховати дитину.

Робота додана: 27.02.23

Вгору