Практичні інструменти, щоб збільшити свій банк любові

Практичні інструменти, щоб збільшити свій банк любові

Що спільного між відносинами та фінансовим плануванням? Обидва потребують постійного контролю, уваги та послідовності. Ви не просто відкриваєте банківський рахунок, а потім ляжете, розслабитесь і скажете: «Ну, я зробив це… ось і все». Ми всі знаємо, що відкриття банківського рахунку – це лише початок тривалого й безперервного процесу моніторингу ваших витрат і здійснення постійних депозитів для збільшення вашого балансу.

Однак часто у стосунках партнери так старанно працюють, щоб бути чарівними, співчутливими та уважними під час фази медового місяця, і як тільки вони кажуть: «Я роблю», вони сідають і кажуть: «Я зробив це… кінець»! Не дивно, що як тільки вся добра воля фази медового місяця випаровується, тертя та конфлікти починають спливати на поверхню, а основа стосунків починає руйнуватися.

Тепер продовжмо аналогію з фінансовим портфелем. Щоразу, коли ви робите постійні депозитні вклади на свій рахунок, ваша безпека та впевненість у вашому фінансовому майбутньому зростає. Коли пізніше вам доведеться зняти деякі кошти, це, здається, не буде великим напруженням, оскільки у вас все ще є здоровий банківський баланс. Однак припустімо, що у вас недостатньо грошей у банку, і останнім часом ви не робили багато вкладів. Потім, коли вам потрібно оплатити великі рахунки, це викликає величезну тривогу та занепокоєння про майбутнє.

Подібним чином, коли пари зосереджуються на розвитку своїх стосунків і докладають послідовних зусиль, щоб побудувати свій портфель стосунків із постійним ентузіазмом, вони вкладають кошти в «банк кохання». Навіть коли між ними виникають конфлікти або сварки (що неминуче в будь-яких стосунках), вони швидко приходять у норму, оскільки впевнені у своїй любові та довірі одне до одного. Однак, коли для побудови стосунків робиться небагато вкладів, кожна незначна відмова (аргументи) підриває їхнє відчуття безпеки та довіри у стосунках.

Отже, як пари можуть працювати над розширенням свого портфеля стосунків?

Ось 3 практичні стратегії, які пари можуть постійно застосовувати, щоб підтримувати позитив у своїх стосунках –

1. Ритуали з’єднання

Кожна культурна традиція і кожна родина мають свої ритуали. Ці ритуали служать для створення відчуття єдності, спільності та зв’язку між членами родини, племенами та культурами.
Подібним чином, для пар важливо створити ритуали зв’язку, які є якорем для стосунків. Прикладами ритуалів, які пари можуть ініціювати у себе вдома, можуть бути: щовечора після роботи виходити на прогулянку або готувати та вечеряти разом. Незалежно від того, що відбувається протягом дня, ці здорові ритуали допомагають парам налаштуватися на життя, настрій одне одного, а також мати кращу обізнаність, співпереживання та розуміння.

Ритуали з’єднання повинні бути:

• Постійними,
• Безперервними – приділяючи повну увагу своєму партнеру
• Досяжними – те, що можна реально включити у ваше повсякденне життя

2. Щоденна вдячність

Якщо ви хочете стати мільйонером у стосунках, потрібно наголосити на важливості культивування звички щоденної вдячності. Дослідження показали, що наш мозок схильний до негативного упередження. Наприклад, для наших далеких предків, печерних людей, налаштованість на сигнали небезпеки означала, що вони виживуть! Однак, коли ми схильні надто зосереджуватися на негативних сторонах нашого партнера та не помічати або ігнорувати позитивні, це починає послаблювати емоційну стабільність стосунків.

Зробивши вдячність свідомою звичкою, ви перемикаєте свій мозок із тривожного режиму бійки на спокійний, безпечний, позитивний режим. Наприкінці кожного дня дайте собі обіцянку виділити та оцінити три речі, які характеризують вашого партнера: дії, слова та якості. Ще одна перевага звички вдячності полягає в тому, що ви зараз навчаєте свій розум зосередитися на визначенні трьох позитивних якостей, а не збирати, постійно, дані про негативні. Це чудовий спосіб збільшити депозити у вашому банку любові!

3. Слухайте уважно

Розумне та уважне слухання швидко стає втраченим мистецтвом! Поява електронних пристроїв створила для нас більше можливостей розділити увагу на завдання, людей та стосунки. Однак, технологія не єдиний злочинець. Коли ви відчуваєте занепокоєння або звинувачення з боку вашого партнера, часто виникає тенденція блокувати те, що він/вона говорить, і створювати власний унікальний наратив у вашій голові!

Це може набувати форми:

• Читання думок («Я знаю, що вона, мабуть, думає, він знову забув помити посуд!»)
• Поспішні висновки («Він не захотів піти зі мною на вечерю вчора ввечері, тому він, мабуть, не любить мене»)
• Фільтрування (вибіркове утримання одного негативного коментаря, який міг сказати ваш партнер серед кількох позитивних коментарів)

Усі ці когнітивні спотворення виникають через тривожний розум, який створює стіну між парами, коли вони намагаються спілкуватися.
Докладайте свідомих зусиль, щоб приділити достатньо уваги вашому партнеру, коли він/вона розмовляє. Встановіть стійкий зоровий контакт, використовуйте відповідну мову тіла, щоб виразити свою зосередженість і увагу, і докладіть зусиль, щоб зрозуміти точку зору вашого партнера, не поспішаючи пропонувати швидкі рішення. Після того, як ваш партнер закінчить говорити, відобразіть і віддзеркалить те, що ви почули, і попросіть роз’яснень, щоб ви могли повністю засвоїти суть повідомлення.

Практикуйте ці прості, але ефективні інструменти щодня, й ваші стосунки стануть щасливими, здоровими та повноцінними!

Робота додана: 27.02.23

Вгору