Технологія будинку зі зрубу

Дерево — дуже древній будівельний матеріал, який має особливу енергетику та велику життєву силу, а дерев'яний будинок зі зрубу - найбільш практичний, екологічний і комфортний для життя людини. За своїми властивостями деревина має безліч переваг над сучасними будівельними матеріалами, а саме:

Екологічність. Дерево є екологічно чистим матеріалом, який зберігає гармонію з природою. Такий матеріал не виділяє шкідливих речовин і є сприятливим для здоров’я всієї родини.

“Дихання”. Завдяки унікальній будові деревини відбувається постійний повітрообмін, стіни пропускаючи кисень - “дихають”. Навіть при зачинених вікнах повітря буде завжди свіжим, чистим і наповненим аромату дерева.
Тепло. Будинок зі зрубу самостійно підтримує оптимальну вологість, кисневий баланс і розподіляє тепло, що забезпечує комфортні умови для проживання.
Дерево має прекрасні теплотехнічні властивості, завдяки низькій теплопровідності (в 3-5 разів менше, ніж у цегли), а тому в такому будиночку взимку затишно і тепло, а влітку відчувається подих прохолоди. Стіни з колоди не потребують додаткової теплоізоляції навіть у найсуворіших умовах.

Естетичність. Навряд чи серед будівельних матеріалів знайдеться такий унікальний у своїй красі матеріал, який створила сама природа, що надасть вашому заміському чи дачному будинку індивідуальності та неповторності.

Доступність. З погляду ціни та матеріальних затрат будинок зі зрубу обійдеться власникові набагато дешевше, як в процесі будівництва (за рахунок дешевого фундаменту і відносно недорогого матеріалу), так і в процесі експлуатації (менше затрат на опалення та внутрішню обробку).

Будинок зі зрубу

Для того, щоб усі вищезазначені переваги будинку зі зрубу розкрилися повною мірою, необхідно дотримуватись технологічних вимог, що вироблені тисячолітньою історією будівництва дерев’яних будинків. Далі ми розповімо як саме відбувається процес будівництва нашою фірмою дерев’яного будинку ручної рубки.
Щоб побудувати хороший і якісний дерев’яний будинок, потрібен добірний хвойний ліс. Зруби із хвойних порід дерев характеризуються рівною і щільною внутрішньою структурою, а отже, пропускають повітря. Теплопровідність такого матеріалу близька до нуля, тому будинок зберігатиме тепло і затишок.
Екологічно чисті хвойні породи дерев (смерека, ялина, сосна) найкраще підходять для рубки дерев’яних будинків.
У цих дерев стовбур рівний і довгий, завдяки чому можна рубати зруби великих розмірів, не використовуючи «стикових» колод.
Заготівля деревини здійснюється майстрами на виділеній ділянці у лісах хвойних порід. Це важливий етап, адже потрібно підібрати рівний кругляк діаметром від 23 до 32 см.
Наступна процедура - це валка лісу та перевезення його на спеціальний майданчик для зачистки і рубки зрубів.


Валка лісу

Деревина для рубки зрубу не повинна бути хворою грибком, і щоб це перевірити, майстри уважно обстукують колоди сокирою, і якщо лунає чистий і дзвінкий звук, це означає, що колода ідеально підходить для зрубу.
Далі відбувається зачистка деревини на вибір: корування сокирою, струганком (старовинний інструмент для грубої обробки деревини) чи електрорубанком (точний і простий сучасний механізм, який пришвидшує та полегшує роботу з деревом, якісно обробляючи матеріал).
Зазначаємо, що обробка електрорубанком (за допомогою дизельних електростанцій), відбувається на майданчику перед рубкою для того, щоб колоди щільніше у зрубі прилягали одна до одної. Колоди тоді за формою стають схожими на оциліндровані.
Після зачистки колод, всі захисні шари дерева зберігають свій вигляд і функції.

Розмітка «скрайбером»
Майстри за проектними розмірами зрубу будинку відпилюють заставні колоди. З них буде зрубаний перший вінець, який буде товстіший діаметром за інші колоди. Така процедура робиться для того, щоб нижній вінець не прогнивав.
Далі з зачищеного лісу майстри підбирають колоди для наступних вінців, ретельно стежачи за геометрією зрубу, щоб не допустити перекосу.
А для того, щоб колоди щільно прилягали одна до одної в зрубі, розмітку виконують скрайбером - сучасним теслярським інструментом для розмітки та креслення.


Випилювання чашки та пазу

Відбувається так звана рубка «в чашу» або «в обло» (облий – в давнину «круглий»), при якій кути вирубуються із залишком.
Це найпоширеніший спосіб, перевагою якого є стійкість: кут зрубу захищають краї колод, що виступають.
Скрайбером відбувається креслення пазу колоди і замка в кутах зрубу, після чого випилюється замок і паз колоди.
Для дотримання точності у вертикальності стін використовується «рівень».
Після того, як зруб повністю готовий, кожна його деталь маркується згідно зі складальним кресленням. Після маркування за допомогою крана зруб розбирається, його деталі пакетуються і доставляються на місце будівництва.
Коли закінчується рубка останнього вінця, на кутах наноситься маркування, по якому зруб збирають на місці будівництва.

Збірка зрубу


Доставка зрубу відбувається автомобільним транспортом на ділянку замовника, де відбувають такі роботи:
- Збірка зрубу на фундамент. З прокладанням між вінцями брусу утеплювального матеріалу, як правило, це льон, що прекрасно тримає тепло і має високі гідроізоляційні властивості.
- Монтаж покрівлі. Після завершення збірки зрубу проводиться монтаж покрівлі, а також установка чорнової підлоги.
У такому вигляді зруб має простояти 6-9 місяців. Це зумовлено тим, що коли висихають колоди – зруб сідає, що може пошкодити вікна, двері, димові труби, та зумовити появу тріщин і щілин.

Після усадки зрубу виконуються роботи із установки підлоги, стелі, перегородок, обшивки мансарди, веранди, вікон і дверей. Варіантів внутрішньої обробки безліч.

Вище ми перерахували основні етапи будівництва будинку зі зрубу, виконавши які будинок стане надійним та комфортним для життя його мешканців на багато-багато років.

Работа добавлена: 10.10.16

Наверх