Гігієна – запорука краси та здоров’я шкіри

Гігієна – запорука краси та здоров’я шкіри

Шкіра - найбільший орган людського організму. Вона, як броня, захищає організм від впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища – пилу, бруду, мікробів, хімічних речовин, температурних режимів (тепло, холод), променевих факторів. Шкіра тісно пов’язана з усіма внутрішніми органами, через кровоносну, нервову, лімфатичну системи та бере участь у процесах терморегуляції, обміну речовин, диханні, видаленні шлаків. Від нормального функціонування шкіри, залежить здоров’я організму в цілому. Тому, правильний догляд, не тільки естетична потреба, а й гігієнічна необхідність.

Відкриті ділянки шкіри більш не захищені та більш страждають від впливу зовнішніх несприятливих умов, але не слід забувати доглядати за шкірою шиї та декольте.

Стан шкіри ділять на чотири типи: нормальна, суха, жирна. Її стан може змінюватись впродовж життя. На її стан впливають такі фактори, як вік, харчування, гігієнічні та косметичні процедури, кліматичні та атмосферні умови.

Перша гігієнічна умова, яку треба дотримуватись, це вмикання

Вода. Оскільки вода містить багато мінеральних солей, її краще пом’якшити, додавши соду (чайну ложку на літр води), чи гліцерину (столову ложку на літр води).

Мило. Господарське мило не підходить, тому що має високий вміст лугів, які сильно знежирюють, пересушують шкіру, волосся роблять хрустким, нігті ламкими. Обираємо мило, в якому зменшена кількість лугів та збільшена кількість жирних кислот.

Температура води. Гаряча вода добре очищує, розширює сальні та потові протоки залоз, одночасно, робить шкіру в’ялою та кволою. Холодна вода тонізує, але з часом погіршує живлення шкіри, викликаючи сухість та лущення.

Найкращою для вмикання є вода кімнатної температури

Нормальна шкіра

Для людей з нормальною шкірою слід умиватися зранку та ввечері. Пом’якшеною водою з високоякісних туалетним милом. Якщо вода та мило погано переноситься, слід використовувати спеціальні засоби для протирання шкіри, готові або власного приготування: 1) змішати 2 столові ложки горілки, 4 столові ложки кип’яченої води, 2 чайні ложки оцту, 1 чайна ложка гліцерину; 2) змішати 1 чайну ложку меду, 1 чайну ложку гліцерину, 1 столову ложку горілки, додати бури на кінчику ножа та 4 столові ложки води.

Суха шкіра

Людям з сухою шкірою умиватися раз на день, краще ввечері. Пережиреним туалетним милом користуватись раз на тиждень. До миття, обличчя та шию змазати кремом, або олією – оливкової, кукурудзяною або соняшникової, або «Косметичним майонезом» (в рівних пропорціях змішати жовток, олію та воду). Через три хвилини змити пом’якшеною водою, обережно висушити, та знову змазати шкіру кремом. Приготуйте мильний крем – один кусок туалетним мила натерти на терці, залити склянкою окропу, розміщати, додати дві з половиною столових ложки камфорного спирту, чверть склянки касторового масла і три столові ложки гліцерину. Менше подразнює шкіру умивання водою з молоком в рівних пропорціях або крохмальну воду (змішати чайну ложку крохмалю зі столовою ложкою холодної води, влити в окріп, охолодити, додавати до води для умивання).

Якщо неприємні відчуття сухості, стягненості та лущення після таких процедур лишаються. Від води слід відмовитись. Умивання замінити обтиранням молоком, вершками сметаною, злегка підігрітою олією або хлібом (розмочену в теплій воді м’якушку чорного хліба, накласти на обличчя та шию). Чи готовими спеціальними засобами або емульсіями власного приготування: 1) в рівних пропорціях змішати мед, сметану та яєчний жовток; 2) до розтертого яєчного жовтка з однією чайною ложкою меду, додати чверть склянки вершків, дві столові ложки лимонного соку і п’ять столових ложок води. Емульсію зберігати короткий час, у щільно закритому скляному флаконі.

Жирна шкіра

Жирна шкіра дуже добре переносить водні процедури. Людям з жирною шкірою умиватися пом’якшеною водою зранку та ввечері, звичайним милом або милом власного виробництва: натертий на терці кусок туалетного мила, залити склянкою гарячої води, розміщати, злегка охолодити та додати чайну ложку камфорного спирту, чайну ложку борної кислоти та столову ложку перекису водню. Мило власного виробництва використовуйте не частіше двох разів на тиждень, розмилюючи піну по обличчі, губкою або м'якою мочалкою.

Щоб змінити лужний стан жирної шкіри на лужний, корисно до вмикання нанести на обличчя кисле молоко, кефір, айран тощо.

Якщо виникають подразнення, шкіра лущиться, замість умивання використовуйте спеціальні готові лосьйони.

Після умивання, просушить шкіру м’яким махровим рушником. Грубо не розтирайте, не зсувайте, не смикайте шкіру.

Обтиранням шкіри. Найпростіша косметична процедура

Фруктово-овочеві соки, настої та відвари рослин добре використовувати не лише для обтиранням, а й для умивання та для пульверизації. Суху та нормальну шкіру схильну до сухості попередньо слід змазати жирним кремом.

Фруктово-овочеві соки. З ягід, абрикосів, динь, груш, огірків, помідорів, бананів, цитрусових, моркви, картоплі тощо. В них містяться речовини, які сприяють збереженню свіжості та еластичності: вітаміни, солі фосфору, заліза, міді, кобальту, сірки, калію, натрію, кальцію, а також цукри та органічні кислоти.

Відвари та настої трав. Квіти та трави, як окремо, так й суміш різних квітів та трав. З ромашки, м’яти, кропиви, липового цвіту, шавлії, хмелю, квітів календули, кропу, петрушки, сім’я льону тощо. Настоянка: одну столову ложку трави або суміші різних квітів і трав залити склянкою кропу, обкутати рушником і настояти дві години. Відвар: подрібненні трави кип’ятити протягом двадцять хвилин.

Тонізування шкіри. Воднотемпературний масаж

Обличчя та шию обполоснувши спочатку холодною водою, потім теплою. Повторити кілька разів. Ці ванночки рекомендують робити не частіше одного разу на тиждень.

Компреси з гарячої води, відварів та настоїв. Масляні компреси

Гарячі компреси сприяють збагаченням шкіри кров’ю, розслабленню шкіри, розширенню пор, полегшення саловиділення. Шкіра стає ніжною, м’якою, соковитою. Їх роблять, як самостійно, так й перед живильною маскою або масажем. Температура води має бути не нижче 38-42 градусів по Цельсія. Намочити серветку, накласти на обличчя, обминаючи рот та ніс, на 5-10 хвилин 2-3 рази. Якщо на обличчі є розширені судини та посилений ріст волосся, температура води не повинна бути високою.

Холодні та масляні компреси роблять після косметичних процедур, вони заспокоюють нервову систему. Поліпшується еластичність та тонус шкіри, колір обличчя, звуження пор. Найкорисніше для людей з жирною шкірою.

Маски

Живильні, пом’якшувальні, тонізуючі, освіжаючі, в’яжучі, ті що зменшують жирність та скорочують пори. Систематичне застування допоможе зберегти колір обличчя, а шкіру м’якою, ніжною та пружною. Вони сприяють боротьбі зі старінням шкіри.

Перед застосуванням шкіру слід вимити або протерти лосьйон, настроєм з трав чи фруктово-овочевим соком. Зробити гарячий компрес або декілька компресів контрастних температур, останній компрес гарячий.

Наносити маску знизу вгору шпателем. Повіки залишити вільними, попередньо змазавши кремом. Якщо маска рідка, можна просочити тонкий шар вати або вирізати маску з кількох шарів марлі та накласти на обличчя, уникаючи очі, рот та ніс.

Тримати двадцять хвилин.

Знімати маску тампоном просоченим водою з молоком, настроєм або відваром трав. Обережно, не зсуваючи та не розтягуючи шкіру.

Тонізуючі та в’яжучі властивості. Забезпечить дріжджова маска, яка містить вітаміни групи В. Чверть пачки (двадцять п’ять грамів) живих дріжджів розвести водою до консистенції густої сметани (для нормальної шкіри); молоком або олією (для сухої); кислим молоком, кефіром або трьох процентним перекисом водню (для жирної).

Живильні властивості. Фруктово-овочеві маски. Очищують, відбілюють, тонізують, поліпшують кровообіг і обмінні процеси, посилюють регенерацію. Влітку краще робити з полуниці, суниці, смородини, малини, винограду, абрикосів, персиків, груш, дині та т. д. Взимку – з лимонів, апельсинів, мандаринів, ананасів, бананів, моркви, картоплі, ріпи, квашеної капусти, редьки. Розім’яти чи натерти. Перший варіант: кашоподібну масу накласти на шкіру обличчя та шиї на двадцять хвилин; другий: додати до фруктово-овочевої маси яєчний жовток, трохи борошна чи крохмалю; третій: для сухої шкіри до свіжоприготовлених соків додати молоко чи гліцерин (на сто п’ятдесят грамів соку три столові ложки).

Після процедури змити теплою, а потім холодною водою. Рекомендовано робити через день, курсом 20 процедур.

З різних трав та квітів. Ромашка, липовий цвіт, м’ята, волошка, шавлія, полин, мати-й-мачуха, звіробій, польовий хвощ, деревій, подорожник, шипшина, пелюстки троян та інше. Перший варіант: теплий відвар або настою трав; другий: чайну ложку сухих квітів розтерти в порошок, додати трохи борошна, залити кропом до одержання густої кашки. Накласти на двадцять хвилин. Щоб довше утримати тепло, накрити зверху клейонкою з ватною прокладкою. Для жирної, сухої, в’янучої шкіри маски роблять чергуючи, фруктово-овочеві та із цілющими травами.

Правильне застосування гігієнічних та косметичних процедур зроблять шкірі ніжною, красивою та еластичною. Але людському організму необхідні раціональне харчування, прогулянки на чистому повітрі, гімнастика та зайняття спортом, правильне чергування праці та відпочинку. Все це допоможе зберегти добре здоров’я, настрій та працездатність.

Работа добавлена: 27.02.23

Наверх