Джулія Кемерон, автор книги «Шлях митця» про те, чому варто писати щодня

Джулія Кемерон, автор книги «Шлях митця» про те, чому варто писати щодня

Понад 25 років Джулія Кемерон сумлінно писала «Ранкові сторінки» — три сторінки довгого потоку свідомості, який розкриває творчість, спрямовуючи в майбутнє. Сторінки, як вона часто каже, схожі на ліхтарі — освітлюють шлях попереду. Вона писала їх щодня, усвідомлюючи, що їх пропуск призведе до блоків. Ця практика «сторінок» – вірний шлях до свободи. Вони приносять легкість і натхнення в її життя.

1. Перше, про що вона дізналася, це те, що наполегливість окупається

Створення сторінок день у день, навіть якщо вони здаються нудними, набридливими або складними, зрештою призводить до проривів. Оскільки вони можуть бути про що завгодно, сторінки – це все одно, що дістатися віником до куточків нашої свідомості.

2. Друге, чого вона навчилася, це те, що вам не потрібно мати настрій, щоб писати

Будь-який настрій – гарний настрій для написання. Дуже часто сторінки, що починаються з роздратування, закінчуються радістю. Самі сторінки змінюють настрій, переводячи нас із негативу на позитив.

3. Третє, про що вона дізналася, це те, що нашого неприємного внутрішнього критика можна ігнорувати або уникнути.

Негативна думка внутрішнього критика, це не привід ухилятися від написання сторінок. Ми вчимося говорити просто: «Дякую, що поділилися» і продовжуємо писати.

4. Четверта річ, яку вона зрозуміла, полягає в тому, що позитивні ідеї виникають начебто випадково

Проста фраза, здавалося б, химерна, може стати поштовхом до нової роботи. «Чи не було б цікаво спробувати…», — пишемо ми, і спочатку думаємо: «О, я не зможу цього зробити». Але ми усвідомлюємо, що за неодноразовими наполяганнями сторінок – поштовх спробувати новий напрямок.

5. П’ята річ, яку вона зрозуміла, це те, що сторінки є близьким другом

Вони будуть нарікати постійно, доки ми не вживімо заходів щодо розв’язання проблеми. Скажімо, у нас проблема з алкоголем. На сторінках буде написано: «Ти був п’яний минулої ночі». Тоді скажуть: «Ти знову був п’яний минулої ночі». Тоді вони скажуть: «Можливо, у вас невеликі проблеми з алкоголем». Нарешті вони запитають: «Що ви плануєте з цим робити?»

6. Шосте, про що вона дізналася, це те, що завершені сторінки дають нам відчуття самоповаги

У дні, коли ми відчуваємо, що не можемо досягти чогось позитивного, ми можемо сказати собі: «Принаймні я зробив свої сторінки». Ці сторінки є позитивною стороною нашої внутрішньої книги.

7. Сьома річ, яку вона зрозуміла, полягає в тому, що якими б розкиданими ми не здавалися наші сторінки, вони все одно рухають нас вперед

На відміну від щоденника, де ми встановлюємо тему й дотримуємося її, сторінки стрибають від теми до теми. Це, ніби у нас синдром дефіциту уваги. З часом, згадування теми спонукає нас до її вирішення. Сторінки змушують нас рухатися вперед, часто в тому напрямку, який ми спочатку відкидаємо, як несуттєвий, лише згодом, зрозуміємо його важливість.

8. Восьма річ, яку вона зрозуміла, це те, що немає такого поняття, як щось надто дрібне, щоб згадувати його на сторінках

Хоча наш внутрішній критик може сказати нам, що ми прискіпливі, досвід показує нам, що не існує такої речі, надто тривіальної, щоб не згадувати її. Ми цитуємо щось маленьке лише для того, щоб це пізніше перетворилось в щось велике.

9. Дев’ята річ, яку вона дізналася, це те, що сторінки вчать нас ризикувати

Перш за все, ризик створюють самі сторінки. Згодом сторінки вчать нас протистояти нашому опору. Те, що спочатку здається неможливим, стає можливим за закликом сторінок.

10. Десята річ, яку вона дізналася, це те, що сторінки завжди розширюють нашу творчість, з часом, роблячи нас набагато більшими, ніж ми спочатку себе сприймаємо

У кожного з нас є творча стеля — уявна межа, яку ми не наважуємося переступити. Сторінки вчать нас, що наші творчі стелі часто хибні. Ми виявляємо себе набагато більшими та масштабнішими, ніж дозволив би наш негатив на сторінках.

Работа добавлена: 27.02.23

Наверх