Ультразвукова діагностика (УЗД)

Дослідження за допомогою ультразвуку належать до найактуальніших методик візуалізації внутрішніх органів і тканин людини. З його допомогою можна виявити широкий спектр хвороб серця та нирок, органів малого таза та черевної порожнини, молочної та щитоподібної залоз, лімфатичної та опорно-рухової систем. Даний вид діагностики широко застосовують в педіатричній та акушерській практиці, як найбільш простий та безпечний.


ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ УЗД

У медичному центрі «Добромед» ви можете завжди записатися на УЗД - без черг та тривалого очікування. Діагностика здійснюється на сучасному обладнанні, що гарантує високий рівень достовірності.

Серед основних переваг даної методики:

* Безпечність. При діагностиці ультразвуком не використовується небезпечне для людського організму випромінювання. Саме тому УЗД призначають навіть вагітним жінкам і маленьким дітям.

* Інформативність. За допомогою даної технології можна чітко візуалізувати будь-який орган в динаміці. Це дозволяє лікарю визначити функціональність та виявити будь-які патологічні зміни.

* Простота. Для проведення УЗД не потрібно багато часу, вже через 20-30 хвилин ви отримаєте повний опис. Для переважної більшості досліджень не потрібна складна та тривала підготовка.

* Доступність. Порівняно з іншими технологіями візуалізації (КТ та МРТ) вартість ультразвукової діагностика об’єктивно нижча.

* Ексклюзивність. На сьогоднішній день тільки дослідження з допомогою ультразвуку (доплерографія) здатне здійснити діагностику кровотоку по будь-яким судинам в організмі. Це є принципово важливим при лікуванні та діагностиці захворювань серцево-судинної системи.

На відміну від рентгенографії та комп’ютерної томографії, відсутні протипоказання до частоти проведення УЗД.


ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО УЗД ДОСЛІДЖЕННЯ?

Більшість видів УЗД-дослідження не потребує завчасної підготовки. До даної категорії належить обстеження: суглобів, м’яких тканин, судин, щитоподібної залози, нирок, мошонки. Це означає, що одразу після відвідування сімейного лікаря чи іншого спеціаліста пацієнт має можливість пройти ультразвукову діагностику. Такий підхід допомагає економити час та скорочує час постановки діагнозу.

При дослідженні інших систем та органів необхідна деяка підготовка. До них належать: органи черевної порожнини та малого тазу, а також – УЗД молочних залоз.
УЗД органів черевної порожнини потребує дотримання нескладної дієти, яку починають за 2 діб до обстеження. З раціону виключають молочні продукти, буряк, бобові, чорний хліб, капусту, газовані напої (це попереджає газоутворення). Дослідження жовчного міхура та протоків, печінки, селезінки та підшлункової залози роблять вранці натщесерце. Якщо ж діагностику запланували на другу половину дня, зранку дозволяється легкий сніданок. Мінімально допустимий інтервал між сеансом УЗД та прийомом їжі має бути від 6-8 годин.
Трансвагінальне УЗД органів малого тазу (наконечник апарату вводиться безпосередньо у піхву) не вимагає спеціальної підготовки – достатньо спорожнення сечового міхура. При трансабдомінальному методі (апарат пересувають по поверхні живота) пацієнтка зобов’язана за годину до обстеження випити 1 л звичайної негазованої води. Це дозволить наповнити сечовий міхур.
На обстеження сечового міхура та простати чоловіки приходять з помірно наповненим міхуром. Для цього за годину до сеансу їм потрібно випити 500-700 мл негазованої води та утриматися від сечовипускання за 60-90 хв. до обстеження (остання вимога залежить від стану конкретного пацієнта і може бути скоригована лікарем).
Ультразвукове обстеження молочних залоз здійснюють у І фазі менструального циклу, що відповідає його 5-7 дням.

Оздоровчий центр «Добромед» у Запорізькій області – місце, де вам запропонують якісне обстеження з використанням інноваційної апаратури. Досвідчений фахівець детально розшифрує отримані дані, завдяки чому буде розроблено оптимальну стратегію лікування.
Швидко, безпечно, надійно – це сучасна ультразвукова діагностика, яка доступна кожному!

Робота додана: 10.06.24

Вгору