Мішені: види та особливості застосування

Однією з важливих навичок співробітників особистої охорони та охорони об’єктів є надшвидке реагування. Це передбачає систематичне відпрацювання вмінь у найрізноманітніших змодельованих ситуаціях (у коридорах та транспорті, під час автомобільного ескорту, в натовпі людей та інше). Для облаштування тактичних об’єктів використовується сучасне мішенне обладнання, яке імітує супротивника, колег, заручника та сторонніх осіб. Конструкція мішені повторює одну або декілька ключових ознак реальної цілі – від розміру і форми до швидкості та способу пересування. Для відпрацювання техніки стрільби у співробітників охоронних служб використовуються військові, спортивні та тактичні мішені.

Всі мішені класифікуються за наступними ознаками:

- За призначенням - мішені бувають поліцейськими, військовими, тактичними, спортивними та спеціальними (контрольно-вивірочними, пристрілочними, перевірочними та ін.).
* Поліцейські та військові мішені розподіляються на кваліфікаційні та тренувальні.
* Мішені військові застосовуються на початкових, навчальних та контрольних стрільбах особистого складу збройних сил. Такі мішені є достатньо простими. Вони мають пласку або тримірну поверхню. Зображення окремих частин тіла або ж всієї фігури виконане одним кольором, без розмітки. Військові мішені, які імітують частини тіла людини або ж всю людину, називають фігурами. В залежності від особливостей конструкції фігури бувають грудними, поясними, ростовими, головними.
* Поліцейські мішені застосовуються у процесі навчально-практичних занять з тактико-вогнепальної підготовки співробітників правоохоронних органів та спецслужб. Типовими зразками поліцейських мішеней є контурні та мальовані мішені, виконані у вигляді людського силуету. У більшості випадків це достатньо реалістичні імітації. Характерною ознакою таких мішеней є розмітка, яка розподіляє фігуру на відповідні зони (смертельні, відносно смертельні, відносно безпечні, безпечні для життя людини).
Розподіл зображення на зони різної значущості обумовлений відмінністю завдань для військового та правоохоронника. Якщо в першому випадку завдання солдатів – вбити противника, метою діяльності представників правоохоронних органів є знешкодження злочинця та передача його до правосуддя. Тактичні мішені використовуються для відпрацювання техніки стрільби, здійснення тактико-спеціалізованої підготовки з бойовою стрільбою в умовах, що максимально наближені до реальних. До цього виду належать пласкі та об’ємні мішені-манекени, які відрізняються реалістичною імітацією людей та тварин. Здебільшого пласкі мішені – це нанесені на картон або папір фотозображення чи малюнки. Протягом останніх років в Європі стають все більш популярними анатомічні фотомішені, виготовлені з двох складених аркушів. На фронтальному боці надрукована повнорозмірна кольорова фотографія озброєного зловмисника, терориста з заручником та ін. На другому аркуші паперу (який розміщується точно під першим) знаходиться ідентичне фото, але з додатковим зображенням внутрішніх органів людини (головний та спинний мозок, аорта і найбільші кровоносні судини, легені, печінка, шлунок та т.п.). Об’ємні мішені та манекени виготовляються на основі поліуретану, пластмаси, пап’є-маше та подібних матеріалів. Такі фігури можуть мати верхній одяг та обов’язково повинні мати спеціальні ознаки ідентифікації.

- За кількістю цілей - мішені можуть бути одно цільовими та багатоцільовими. Багатоцільові моделі мають дві та більше цілей на одній мішені. Наприклад, на мішені для відпрацювання навичок снайперської стрільби або ж на мішені «терорист-заручник» присутні численні позначки у вигляді геометричних фігур чи різнокольорових кругів.

- За формою - виділяють грудну, поясну, ростову та головну мішені.

- За розміром – всі мішені поділяються на повнорозмірні та зменшені. На першому виді тренувального обладнання біологічні та штучні цілі (або їхні окремі частини) зображено в натуральну величину , на другому – такі ж зображення виготовлені у зменшеному масштабі.

- За способом зображення – мішені можуть виготовлятися без зображення та мати однотонний колір. На деяких мішенях наносяться різнокольорові концентричні кола або ж інші геометричні фігури. На контурних мішенях окреслено загальні контури цілі. Також на сучасному ринку представлені мальовані мішені та фотозображення.

- За матеріалом – вироби даної категорії виготовляються з паперу, пап’є-маше, картону, ДВП, фанери, пластмаси, глини, скла, металу, гуми та інших матеріалів. На сьогоднішній день одними з найкращих вважаються металеві мішені. Їх використання значно оптимізує тренувальний процес, оскільки такі мішені не потребують ремонту або ж постійної заміни. Металеві мішені можуть бути стаціонарними або ж реагуючими. Влучення в ціль легко визначається по характерному звуку або по пробоїнам поверхні (які після закінчення тренувань зафарбовуються аерозольною фарбою).

- За рухливістю – розрізняють статичні та рухливі моделі (які обертаються, покачуються, пересуваються вперед, раптово з’являються та ін.).
* Статичні мішені встановлюються стаціонарно на певному місці, залишаючись нерухливими під час стрільби.
* Мобільні ж аналоги прикріплюються до спеціальних пристроїв (з механічним, електричним, або пневматичним приводом), які забезпечують їх рух. Мішені, які качаються, здатні імітувати рухи зловмисника в отворі вікна чи дверей, що дозволяє максимально наблизитися до реальних умов стрільби. Активізувати їх дію дистанційно можна як автоматично (при відкриванні дверей чи вікон), так і влученням в іншу мішень. Найбільш розповсюдженими сьогодні активаторами є поппери, які падають при ураженні та активують рухливу мішень за допомогою шнурка чи тросу. Також широко використовується активація з використанням педалей, важелів та мотузок.

Застосування реагуючих мішеней дає миттєвий «зворотній зв'язок» співробітнику охорони, який отримує інформацію про влучення в ціль та може швидко визначитися з наступним алгоритмом своїх дій. Найпростіші мішені металеві спрацьовують від контакту з однією кулею. Більш складні мішені реагують на влучення двох та більше куль, за допомогою зміни кута нахилу їхніх пластин по відношенню до землі чи підлоги.
За допомогою рухливих мішеней можна ефективно відпрацьовувати навички стрільби в реальних умовах. Траєкторія руху таких мішеней може бути різною – перпендикулярно до джерела пострілу (фронтально), насуватися на стрілка або ж віддалятися від нього з різною швидкістю, яку задає інструктор. При зміні положення стрільця відбувається ефективне відпрацювання навички стрільби під різними кутами нахилу відносно мішеней. Для початкового етапу підготовки рекомендується купити мішені з вертикальними та горизонтальними чорними полосами (ширина 50 мм), які проходять через життєво важливі зони тіла людини.
Мішень з вертикальною полосою допомагає визначити правильність горизонтального прицілювання та здійснити необхідне упередження. Мішень з горизонтальною полосою допомагає скоректувати прицілювання по вертикалі. З метою більшого ускладнення стрілецьких вправ під час підготовки використовують вузьку мішень з імітацією людини в профіль. Швидкість руху мішеней має бути наближеною до швидкості руху пішоходів або ж людини, яка біжить. По відношенню до стрільця мішені рухаються у напрямку «ліворуч – праворуч» або ж у зворотній бік. Рухливі мішені виготовляються активними та пасивними. Пасивні здатні пересуватися в одному заданому напрямку, що змушує стрільця намагатися візуально визначити влучність пострілу. Активна мішень в процесі свого руху миттєво реагує на потрапляння кулі, вона падає або перевертається набік.

- За ступенем реагування – відрізняють мішені, що не реагують на контакт з кулею та мішені, які здатні видати найрізноманітніші ефекти. Серед найбільш розповсюджених ефектів реагування – зміна кута нахилу або ж падіння мішені, поява кольорових плям на поверхні, зникнення, руйнування, електричний або звуковий сигнал та інші.
Мішені для відпрацювання стрільби в темноті мають підсвітку або видають певні звуки. Популярністю користуються мішені, які імітують пострілі зловмисника в темноті за допомогою спалахів яскравого світла у зоні ймовірного розташування зброї. Конструкція мішеней для відпрацювання стрільби на звук може бути декількох видів. Основою конструкції є металевий елемент у формі пустого циліндру, всередині якого вмонтовано механічний або електронний акустичний пристрій. Найпростіший вид такого пристрою – звичайний дзвіночок, більш складні аналоги – генератор акустичних сигналів (шарудіння, звук зняття зброї з запобіжника та ін.). Для відпрацювання навичок стрільби на звук в умовах темноти рекомендується використовувати мішені, які сигналізують про влучення в них кулі без необхідності ввімкнення світла (сталеві мішені з датчиками та т.п.) . Це допоможе визначити ефективність стрільби та швидко скоректувати дії, не перериваючи процес навчання.

- За можливістю ідентифікації – випускають нейтральні (знеособлені) мішені та мішені, які ототожнюються з певною категорією осіб. Приклад нейтральних мішеней – це армійські, спортивні та спеціальні (пристрільні) моделі. Мішені з можливістю ідентифікації мають певний дизайн, який дозволяє зрозуміти, що перед нами – зловмисник, заручник, співробітник охорони, сторонні особи та ін. Тренування вміння ідентифікації мішені та адекватних дій за її результатами відіграє важливу роль у процесі спеціальної підготовки співробітників. Адже від рішення «стріляти чи не стріляти» залежить життя, як оточуючих людей, так і самого співробітника охорони. З метою ідентифікації фігур терористів та заручників на мішені наносяться відповідні позначки, за допомогою яких стрілець здатний швидко розпізнати людину та прийняти рішення про відкриття вогню. На мішенях терористів та зловмисників часто присутнє зображення різноманітної зброї. Мішені заручників можна позначити зображення розкритих долонею або ж традиційних предметів (сумочка, книга, посвідчення).

- За ступенем використання – розрізняються мішені одноразового та багаторазового застосування. Перший вид виготовляється з обпаленої глини, скла та інших не дуже стійких матеріалів. При влученні в них куль такі мішені руйнуються, що є своєрідним сигналом про ефективність пострілу. Багаторазові мішені здатні витримувати численні пробоїни та деформації, а створені дефекти поверхні піддаються ремонту. Такі мішені можуть використовуватися досить тривалий час та виготовляються з надстійких матеріалів – металу, ударостійкого пластику, еластомеру та ін.

- За ступенем керування – мішені розподіляються на некеровані та керовані. Керування останніми може здійснюватися як в ручний спосіб, так і дистанційно.

В інтернет-магазині «Velmet» можна швидко та вигідно купити мішені в Україні, ціна яких є доступною. Вітчизняні виробники пропонують сучасні рішення для надання послуг особистого захисту. В каталозі представлені надійні металеві мішені для полігонів та тирів, беззаперечною перевагою яких є широкий асортимент, взірцева якість та довготривалість використання.

velmet.ua
Робота додана: 10.06.24

Вгору