Допомога в отриманні позики: ефективна чи ні?

Як діяти в ситуації, коли банк відмовляє у наданні кредиту, а вам дуже потрібно одержати гроші? Як варіант, можна звернутись до МФО, де від вас не вимагатимуть ні довідок стосовно дохoдів, ні переліків документів, і навіть не вникатимуть в подробиці вашої кредитної історії. Однак такий крок означатиме, що ви ризикуєте вплутатись у кабалу, вибратися із якої буде дуже складно, ймовірно навіть складніше, ніж з того становища, в якому ви знаходитися зараз. Чимало людей обирають інший шлях – вирішують скористати з розрекламованих послуг, коли їм обіцяють допомогти в отриманні позики.

Справжня допомога чи сир у мишоловці?

Якщо в нашій країні стільки пропозицій допомогти з укладенням кредитної угоди, отже проблема такого роду справді існує. Банківські установи відмовляють у наданні кредитів клієнтам, а отже, на це є певні причини, хоча вони й не мусять їх повідомляти. Водночас, є багато посередників, які за незначну суму коштів дивовижним чином вирішують такі проблеми і будь-хто може отримати позику необхідного розміру.

Цими фірмами гарантується одержання кредиту з поганим кредитним досьє. Крім того, вони допомагають із отриманням кредитів особам із заборгованістю, а також допомагають одержати позику за умови відсутності кредитної історії.

Однак потрібно задуматись: це реальна допомога чи, можливо, пастка? Слід усвідомлювати, що всіма українськими банками формується єдина клієнтська та кредитна база, яка має автоматизовану комп’ютерну систему. І саме нею на основі наявної інформації приймаються рішення щодо схвалення заявки або відмови у позиці клієнтові. Відтак на цей процес жодним чином не впливають і не здатні вплинути сторонні організації.

Це послуга інформаційно-консультаційного характеру

Що ховається за гучними заявами про підтримку в одержанні позики? Фірми, які пропонують такі послуги, описують весь процес таким чином. Спершу людина звертається до організації, надаючи дані про те, яким саме банком було відмовлено в отриманні кредиту, яку сума потрібно одержати і які умови кредитування її влаштовують.

Після цього ви озвучуєте ймовірні причини, через які банком могло бути не схвалено вашу заявку (йдеться про непогашені борги, неідеальну кредитну історію, відсутність стабільної роботи, малу зарплату та ін.). Після того, як фірма ретельно вас вислухає і пообіцяє надати фахову допомогу, Ви сплачуєте вартість послуги. Через деякий час (поки фірма вирішить всі проблеми) звертаєтесь до того ж банку, який відмовляв у кредитуванні, наново подаєте заявку і – о чудо! – вам надається позика.

Звучить заманливо, до того ж, за надання послуги не треба сплачувати великі суми. Однак в дійсності допомогти особі, яка має незакриті заборгованості в кількох банківських установах, з отриманням кредиту, практично неможливо. Звісно ж, компанією можуть владнатися окремі питання з одержанням кредиту особі, яка має бездоганну кредитну історію, проте з низькими дохoдами. І навіть такі випадки – рідкість. Зазвичай, це послуга інформаційно-консультаційного характеру, і не більше!

Реально допомогти собі зможете тільки ви

Ніхто і ніколи не зможе допомогти в отриманні готівкового кредиту безробітному, який має чималу заборгованість і троє дітей. І справа не в тому, що такій людині не треба допомагати, а в тому, що банки є фінансовими установами, які мають на меті заробляти гроші. Вони не ризикуватимуть своїми ресурсами задля однієї особи, яка, скоріш за все, не буде в змозі сплатити кредит.

Єдина можливість одержати позику для такого людини – допомогти собі самостійно, погасивши всю заборгованість і якісно поліпшивши власну кредитну історію. Тож не треба вірити багатообіцяючій рекламі нереальних речей. Краще ретельно розібратись у питанні, щоб не втрачати кошти, скориставшись сумнівними послугами.

Робота додана: 20.07.20, змінена: 28.02.21

Вгору