Рівне/Ровно, Олександр Ірванець
GoodReads: 3.6 | Жанр: антиутопія

Так званий “нібито роман” є взірцем нашої сучасної антиутопії. Полігоном, для розгортання подій альтернативної української історії, стає реальний обласний центр Рівне (в минулому Ровно). ??

Уявіть собі, що ви забухали з друзями і залишилися в них на ніч, а прокинувшись з бодуна дізналися, що місто тепер розділяє стіна, по типу берлінської (або ігре-престолівської).

Уявили? Вітаю, тепер ви Шлойма Ецірван (+10 до кмітливості всім хто помітив тут анаграму). ?

Тож попиваємо похмільну мінєралочку і дізнаємось, що місто нині розділене на Соціалістичну Республіку Україна (за підтримки наших болотних сусідів) та Західно-Українську Республіку (бельгійсько-німецький патронаж).

Вільне пересування туди-сюди віднині заборонено. Ваша сім’я там, ви тепер туть. Чекайте спец.посвідку на відвідування родини десь за п’ять рочків. Такий ось, коротко, пролог. ?‍♀️

На вас чекає: гротеск, соціально-політичні й моральні проблеми, абсурдизація, пафос, згубний вплив тоталітаризму на людські душі, агонія української радянської літератури, фантастика й сарказм.

Після прочитання вам вкотре захочется дослідити деяку “шизофренічність” довоєнного українського суспільства. Зона вільної торгівлі з Європою vs Митний Союз з росією. Вступ в НАТО vs подовження оренди Криму для флоту росії. І хоча фізичної стіни немає, проте вона відчувається між людьми і владою, яку той народ собі обирає. ?

Тепер то ми знаєм до чого призводить коллективне утримання від відвідин суспільного психолога з ідентичності. Але роман був виданий в далекому 2001… 

Чи не втратив він актуальності тепер? Дізнайтесь прочитавши ?

Робота додана: 15.06.23

Вгору