Тези до конференцій
350 грн. 2 дня

Тези для участі у весняній конференції молодих вчених.
ЗАРУБІЖНІ АІБС В БІБЛІОТЕКАХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРИКСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
У зв'язку з розвитком інформаційних технологій бібліотека, як сучасна інформаційно-дозвілева установа, завданням якої є задовільнення інформаційних потреб користувачів має оптимально витрачати свої ресурси, як технологічні так і людськи (працівники). Автоматизовані інформаційно-бібліотечні системи (АІБС) які допомагають організувати та спростити роботу бібліотеці мають велике різноманіття. Щоб обрати оптимальну систему для бібліотеки треба зробити детальний аналіз самих систем, тобто, дослідити функціонал та з'ясувати можливість придбання необхідної системи. АІБС стають у нагоді не лише працівникам та самій бібліотеці, а й користувачам. Заявки автоматизованим системам є можливість роботи з базами даних, електронним каталогом та здійснювати обслуговування користувачів. Особливу специфіку мають бібліотеки закладів вищої освіти (ЗВО). Фонди таких бібліотек мають досить великий спектр літератури за фахом та типо-видом складом, також, бібліотека веде обслуговування різних категорій користувачів, всі ці процеси потребують використання інформаційних технологій. Однією з популярних в Україні АІБС є українська система – УФД/Бібліотека, також функціонують і інші зарубіжні системи з широким фунціоналом зі своїми перевагами та недоліками. Вони можуть бути комфортнішими для застосування у бібліотеках м. Харкова. Головним завданням є моніторинг АІБС, що вже використовуються в бібліотеках ЗВО, та з'ясувати які найважливіші функції повинні бути в автоматизованій системі, та з’ясувати чи мають ці функції зарубіжні АІБС.
Важливим для ефективного функціонування автоматизованої системи є лінгвістичне забезпечення АІБС, що представляє ряд інформаційних мов, методик індексації та лінгвістична основа (словники, тезауруси та рубрікатори) та методи їх ведення. Лінгвістичне забезпечення дозволяє здійснювати пошук в електронному каталозі згідно з тематичними запитами користувачів. Відомо, що користувачі частіше користуються вербальними мовами ніж класифікаційними, тобто вони надають перевагу ключовим словам або предметним запитам. Отже, бібліотеки мають враховувати всі ці аспекти при виборі АІБС.
Проведене дослідження почалось з аналізу АІБС, котрі використовують бібліотеки ЗВО України, як об’єкт моніторингу були обрані міста мільйонники Харків та 3 бібліотеки з Києва та Львова. У ході аналізу було з'ясована, що більшість бібліотек ЗВО використовують систему «УФД/Бібліотека», що є не зарубіжним програмним забезпеченням, тобто з 36 бібліотек:
• 17 бібліотек використовують «УФД/Бібліотека»
• 7 бібліотек використовують ІРБІС
• 3 бібліотек використовують ABSOPAC Unicode
• 2 використовують Koha
• 1 використовують CDS/ISIS
• 2 використовують UniLib
• у 4 бібліотек не представлена інформація про АІБС котрі вони використовують.
Такий вибір автоматизований систем обумовлений тим, що зарубіжні АІБС мають недоліки, наприклад, пристосування до потреб українських бібліотек та самий великий недолік — висока вартість. Бібліотеки ЗВО не мають достатнього фінансування, тому вони повинні підбирати бюджетній варіант.
Таким чином, узагальнити, що у зарубіжних автоматизованих систем є переваги та недоліки, але на даний час вибрати зарубіжну АІБС майже неможливо з причин недостатнього фінансування бібліотек.

Тези до конференцій изображение 1

Тези до конференцій изображение 2

Тези до конференцій изображение 3

Работа добавлена: 26.06.22

Наверх