Сучасна українська література: які письменники творять у наші часи, та чому так мало людей читають вітчизняні історії

Дуже часто сполучення слів «Українська література» асоціюється у людей зі шкільною програмою: Шевченко, Українка, Франко, твори про кріпацтво, важку долю, нещасливе кохання тощо. Саме через те, що на уроках нас постійно змушували читати книги, які нам не завжди подобалися у той час, в українців розвинулася думка, що вітчизняні історії не є цікавими й уже краще читати світові бестселери. Проте українська література не закінчується шкільною програмою, нині безліч сучасних письменників публікують твори найрізноманітніших жанрів: від фентезі та пригодницьких романів до гостросюжетних трилерів. Наші видавництва все частіше підтримують молодих вітчизняних авторів та намагаються популяризувати їхні книги серед читачів.

Українська література останніх десятиліть відійшла від тем, якими були насичені радянські твори, та зосередилася на проблемах сучасності, тих, які цікавлять і хвилюють нинішню молодь. Тепер події, які відбуваються у книгах, здебільшого висвітлюють життя міського населення, на відміну від класики, де переважно описувалися дні сільських жителів. Також сучасні письменники беруть до уваги проблеми гендерної рівності, дискримінації та дуже часто звертаються до тем, які були заборонені для обговорення у Радянському Союзі. До того ж українські автори не бояться експериментів, тому намагаються працювати в різних стилях і напрямках літератури.

Однією з найвідоміших українських літераторок, яка продовжує творити в часи незалежності, є Ліна Костенко. Хоч багато хто з нас і знає її як письменницю-шістдесятницю, але авторка не перестає випускати свої прозові історії та вірші й тепер. У 2012 році у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га» навіть вийшла велика збірка «Триста поезій», де зібрані твори Ліни Василівни за всі роки її праці. Письменниця у своїх роботах звертається до «вічних» тем, саме тому вони залишатимуться актуальними навіть через десятки років. Мова її творів – неповторна і не схожа на особливості написання авторів-класиків або ж сучасників. Знайомство з творчістю Ліни Костенко краще розпочинати з поезії, а вже потім переходити до прози, адже саме вірші дадуть сповна відчути унікальний стиль літераторки.

Серед популярних сучасних українських авторів варто виділити й Сергія Жадана. Дуже часто твори письменника насичені специфічною лексикою та лайками, але це скоріше є особливістю мови літератора та передає певний колорит його історій. Жадан використовує у своїх працях іронію, дотепні вислови, різну символіку, наскрізні образи та метафори, що показує своєрідний стиль автора. Цей письменник зумів поєднати у власній творчості важкі та болючі теми з любов’ю і світлими почуттями, і, можливо, саме тому він так полюбився читачам.

В останні роки починає також розвиватися українська підліткова література, яка піднімає теми, що хвилюють сучасних тінейджерів. Тут і про дружбу, і про перше кохання, і про проблеми, що трапляються у всіх у цьому віці. У такій тематиці популярними стали історії Наталії Щерби, Наталії Матолійнець, Ольги Войтенко та Анастасії Нікуліної. Перші три письменниці здебільшого творять у жанрі фентезі, тоді ж як остання радше пише про реальний та буденний світ, який знайомий кожному з нас. Праці авторок вирізняються продуманим до найменших деталей сюжетом і цікавими й несподіваними поворотами. Варто також підкреслити, що серія книг Наталії Щерби «Часодії» набула популярності й за межами України і її було перекладено шістьма мовами.

Жанр трилеру в сучасній українській літературі найяскравіше представляє Максим Кідрук. Історії «Де немає Бога», «Не озирайся і мовчи», «Бот» і «Доки світло не згасне назавжди» стали справжнім проривом серед українців, нині на книжкових сайтах можна знайти десятки різноманітних відгуків на твори письменника від читачів. Комусь ці книги не припадають до серця, а хтось залишається від них у захваті, і від цього й стає цікавіше. Тільки знайомлячись з сучасними вітчизняними творами, можна знайти «своїх» письменників. Зазначу, що головною особливістю праць Кідрука є динамічний і гострий сюжет, який не відпускає читачів до самого кінця, і саме через те, що книги дають відчути весь спектр емоцій, багатьом і подобається творчість цього автора.

Не можна не згадати й про Марію Матіос і її «Солодку Дарусю» та «Майже ніколи не навпаки». Письменниця у своїх творах пише про звичайних людей, таких, як і ми всі, але через описи почуттів героїв, через глибину їхніх історій авторка викликає непідробні емоції та змушує замислитися над справді важливими речами, які трапляються і в нашому житті. Книга «Солодка Даруся» настільки захопила читачів, що її було перекладено кількома мовами, серед яких англійська, німецька та італійська.

Люко Дашвар, Дорж Бату, Василь Шкляр, Юрій і Софія Андруховичі, Оксана Забужко, не вистачить пальців на обох руках, щоб перерахувати всіх українських літераторів. У нас є десятки, а то й сотні вітчизняних письменників, які створюють у сьогоденні унікальні твори, різножанрові, на будь-які теми та будь-який смак. Варто лише відкрити для себе цей світ сучасної української літератури та побачити, що вона нічим не гірша від світових бестселерів, а навіть краща, бо наша.

Работа добавлена: 08.08.22

Наверх