Львівські бездомні тепер мають бібліотеку [репортаж]

Безхатченкам нічого читати. Львівські безхатченки потребують цікавої книги не менше, ніж притулку. Адже таку річ у смітнику знайдеш не часто. Значно легше надибати її у бібліотеці Центру обліку бездомних громадян. Віднедавна тут почали збирати нову художню літературу для своїх книжкових фондів. Що ж нині читають львівські безпритульні?

Андрієві – сорок сім років, просто неба живе упродовж трьох. Каже: «Так вийшло». Колись мешкав на площі Ринок і читав дуже багато. Тепер, зі зрозумілих причин, книжку до рук бере рідко.

«Вони знімають стрес… Ну не такі вже там кроваві, де крові море. А нормальні. Агата Крісті, наприклад. Вона розслабляє», - стверджує він.

А безпритульна Ореста має вищу освіту. Жінка каже, що тепер попідтинню блукають не лише волоцюги-злодюжки. Серед безхатченків Львова – чимало освічених людей.

«Бібліотеки немає, ми задоволені будемо, якщо нам її відкриють. Тому що не вистачає літератури. Ми десь на смітниках собі знаходимо… Якісь газети, якісь журнали. Те, що ми гарно одіті… Нас вдягають. Це однозначно, нам дають речі. А ось книжок нема», - наголосила вона.

Пані Ореста розповідає: читання для неї так само важливе, як і їжа. Про бібліотеку Центру обліку бездомних знає. Та каже для неї там цікавої літератури дуже мало.

У Центрі для безхатченків визнають, що Сенкевича, Беляєва і Шарлотти Бронте, яких так люблять львівські безпритульні, не мають. Окрасою бібліотеки є старенькі вісімнадцять томів Чехова. Натомість із п’ятдесяти томів Франка є лише один. Хоч бібліотеку відкрили два роки тому, літературного поповнення було дуже мало.

«Книги приносять молоді люди, які ще можуть до нас доїхати. Тому що далеко від Центру. Вони самі приносять. А всі інші, зазвичай, це бабусі й дідусі. То ми самі до них їздимо. І забираємо книжки», - розповів соціальний працівник Львівського центру обліку та нічного перебування бездомних громадян Роман Неклева.

Тож у Центрі обліку бездомних кажуть: купувати книжки не мають за що. Тому просять усіх, хто має зайву літературу, приносити її на вулицю Кирилівську, 3а.

Работа добавлена: 28.02.21

Наверх