Переклад

А хто ти?

Ти не раз бачив, як в інтернет пабліках не раз використовували такі слова як ентравер чи меланхолік.
І хоч ці слова і лежать у площині психології, я впевнений, що ти ці слова скролив і хихикав, хихикав і скролив далі. Але сьогодні тобі пощастило - я тебе поведу далі, я введу тебе в курс справи м'яко, але приємно.
Тут ми говоритимемо про меланхоліка, сангвініка, флегматика і холерика. У людей виділяють саме чотири таких типи, але мало хто знає, що таку типологію темпераменту придумували давно, дуже давно це придумали до народження Христа.
Вчені мужі Стародавнього Єгипту і Месопотанії починали будувати таку теорію, що перше і важливе в людині - це її гумор. Але, або перекладаючи на людську і зрозумілу мову, - рідина, адже сам подумай, скільки в нас протікає рідини. І ось відомий на районі цілитель, лікар, філософ і просто батько медицини Гіппократ надав первісне оформлення гуморальній теорії. Суть її в тому, що поведінка людини з усіма її емоціями і настроями визначається перевищенням концентрації будь-якої рідини, що знаходиться в людському організмі, але точніше не будь-якої, а чотирьох. Це - кров, чорна жовч, жовта жовч і лімфа.
Крім того, Гіппократ пов'язував ці чотири рідини з чотирма стихіями природи. І так, наприклад, кров відповідала повітрю, чорна жовч - землі, жовта жовч - вогню,
а лімфа - воді.
Я й гадки не маю, як вдалося підібрати образи давньогрецькому мужику 2,5 тис. років тому.
тому, але метафори він вибрав вдало. Ти скоро побачиш це сам.
А через 600 років інший вчений зі Стародавнього Риму Галлеєм починає вибудовувати відому нам
нам технологію темпераменту. До речі, саме латинське слово ТЕМПЕРАРІ означає робити поміркованим або змішувати. Адже ідея з самого початку була - робити ідеальний стан людини - це балансу стану її життєвих соків, ну або природних стихій - кому як
більше подобається .А кожному життєвому соку відповідає своя назва, видана Галеном.
Галеном і допиляна вже сучасністю.
Крім того, Гіппократ пов'язував ці чотири рідини з чотирма стихіями природи.
І так, наприклад, кров відповідала повітрю, чорна жовч - землі, жовта жовч - вогню, а лімфа - воді.

Работа добавлена: 30.11.23

Наверх