Що це таке, що називається коханням?

Що це таке, що називається коханням?

Любите це чи ненавидите це, День святого Валентина – це свято романтичного кохання. Але що таке романтичне кохання? Дослідники все більше цікавляться цим питанням, і відповідь зовсім не однозначна.

Що таке емоція?

Кожен від Платона до Тейлора Свіфта розмірковував про значення любові. Але за останні два десятиліття дослідники гуманітарних наук та соціальних, поведінкових та когнітивних наук також досліджували романтичне кохання.
Більшість дослідників – хоча й не всі – із задоволенням називають романтичне кохання людською емоцією. Але те, що дослідники мають на увазі під «емоцією», різниться.
Деякі пояснюють емоції, як стійкі біологічні процеси, які є вродженими. Інші говорять про них, як про поведінку або досвід, які включають когнітивні судження. А ще інші вважають, що емоції сконструйовані соціально, тобто вони є соціальними, а не природними явищами .

Романтичне кохання: універсальне чи мінливе?

Майже кожен відокремлює романтичне кохання від інших видів кохання чи близькості. Це розділення, зазвичай, стосується сексу: коли більшість людей говорить про романтичне кохання, вони мають на увазі кохання, яке включає сексуальне бажання.
Багато дослідників вважають, що таку любов відчувають всі люди в будь-якому місці та часі, є дослідження, які це підтверджують. Антропологічні дослідження романтичного кохання в різних культурах показують, що кохання, ймовірно, є універсальним людським почуттям. Неврологічні дослідження романтичного кохання знаходять подібність у мозковій активності або хімії людей, які повідомляють, про закоханість.
Але історик Вільям Редді застерігає нас не «перебільшувати» схожість романтичного кохання в різних культурах, і це має поважну причину. Існує багато доказів того, що романтичне кохання змінюється в залежності від часу та місця.
Міжкультурні дослідження романтичного кохання показують суттєві відмінності в емоціях. І історичні дослідження майже завжди демонструють зміни в тому, як люди відчувають або уявляють романтичне кохання з часом. Романтичне кохання універсальне чи мінливе? Існують дослідження, які підтверджують обидві точки зору.

Радикальне чи консервативне?

Деякі з найцікавіших досліджень романтичного кохання розглядають його особисті та політичні наслідки. Як пояснює соціолог Мері Еванс, закоханість має на меті перенести закоханих у нове та інше місце. Дослідження закоханих людей свідчить про те, що романтичне кохання, це трансформація.
Дослідники іноді говорять про романтичне кохання, як про радикальну або підривну емоцію, яка може змінити суспільство, трансформувати його. Особливо це ми бачимо в дослідженнях куртуазного кохання. Куртуазне кохання було зразком «аристократичного залицяння», яке зустрічається в літературі середньовічної Франції. Історики куртуазного кохання часто говорять про нього, як про своєрідний радикальний опір владі церкви.
Інші говорять про романтичне кохання, як про глибоко проблематичну емоцію, яка відчайдушно потребує критики. Ці дослідники сказали б, що ми можемо думати, що романтичне кохання є місцем особистої свободи, але насправді ми живемо під «урядом любові».
Ця критика була більш поширеною у 1970-х, коли радикальні феміністки другої хвилі напали на гетеросексуальне романтичне кохання, як гнітюче. Але деякі дослідники продовжували пояснювати романтичне кохання, як один зі способів регулювання і контролю нашого життя, що обмежує наші інтимні можливості.

Я хочу знати, що таке кохання

Хтось може сказати, що все це свідчить про те, що ми повинні перестати думати, що ми можемо досліджувати та розуміти емоції, а просто переживати їх. Але ми так не повинні думати. Емоційні переживання, є дуже важливою частиною нашого повсякденного життя, але вони також мають суспільні та політичні наслідки.
Дослідження емоцій дає нам зрозуміти форму цих ефектів. Вона показує, як вдови війни були мобілізовані своїм горем в Австралії 20-го століття, або, як визнання національної провини за минулі несправедливості можуть призвести до реституції позбавлених прав.
Дослідження романтичного кохання ґрунтується на досвіді та розумінні людей свого інтимного життя. Що, якщо кохання здається брудним в цьому дослідженні, тому що люди вважають близькість та досвід близькості брудними? Що, якщо різні способи, якими люди живуть своїм інтимним життям, не можна пояснити певною окремою категорією – «романтична любов»?
Якщо це так, то нам не потрібно турбуватись про те, щоб відповідати якомусь конкретному романтичному ідеалу цього Дня святого Валентина. А романтичне кохання може бути таким, яким ми хочемо. Прийміть його, уникайте його, перетворіть його на свій лад. Любіть свого партнера, свого кота, друзів, всіх, нікого. Й не перепрошуйте за це.

Работа добавлена: 27.02.23

Наверх