Як зробити гаражні ворота своїми руками?

Переважна більшість чоловіків здатна виготовити прості гаражні ворота своїми руками, але не всі вони мають на це достатньо часу. При необхідності можна замовити готову конструкцію від професіоналів. Якщо ж ви плануєте самостійну роботу, потрібно заздалегідь обрати конкретний тип конструкції для монтажу. Сьогодні відомо кілька актуальних варіантів. У кожного з них є певні переваги та деякі особливості, а також – різний ступінь складності виготовлення.

Саморобні ворота та їх види

• Відкатні. Спосіб кріплення полотна – на балку, яка може розташовуватися зверху чи знизу. Для певних об’єктів використовуються різні варіанти збірки: підвісні, рейкові, консольні. Відкатні системи приваблюють зручністю та практичністю, допомагають зекономити вільний простір перед гаражем. Перед тим, як зробити відкатні ворота своїми руками, принципово важливо коректно розрахувати навантаження на фундамент. Перевагою даного типу конструкції є її довговічність і надійність, а також – безпечність. Унеможливлюється ризик випадково пошкодити авто при закриванні чи відкриванні стулок. Всі робочі елементи захищені від вологи, пилу та критичних температур. Недоліки: функціонування системи можливе за наявності достатнього простору для відкривання стулки. Його розмір має в півтори рази перевищувати ширину дверей, що відкриваються та самого отвору.

• Підйомно-поворотні. Складаються з монолітної стулки та рами. Особливістю конструкції є наявність спеціального механізму, що забезпечує зміну вертикального положення стулки на горизонтальне. При цьому значна частина стулки в процесі підйому заходить під стелю гаража. Для самостійного виготовлення застосовують металеві профілі та спеціальні важелі з роликовим механізмом. Він може бути на противагах або ж шарнірно-важільним. Такі гаражні ворота приваблюють можливістю монтажу в невеликих приміщеннях-боксах. Об’єднання втулки з автоматикою додає функціональності та зручності. Для підйому стулки не потрібно додаткового простору. При необхідності можливе оснащення металевими панелями, утеплення пінополістиролом. Конструкція рекомендується для гаражів з 1 або 2 в’їздами. Недоліки: монтаж воріт можливий виключно в прямокутні або квадратні отвори, при пошкодженні полотна необхідна повна його заміна або комплексний ремонт.

• Розпашні. Є найбільш затребуваним варіантом серед українців протягом тривалого часу. Установка конструкції передбачає суворе дотримання всіх вимог проекту та схеми. Розпашні гаражні ворота вигідно відрізняються своєю простотою та надійністю, практичністю та легкістю експлуатації. Для їх монтажу не знадобиться дорого вартісне обладнання, а також – спеціальні знання та значний досвід роботи в даній сфері. Довговічність конструкції залежить від якості вибраного матеріалу. Ворота виготовляють з металевих труб і профнастилу, деревини, пластику, комбінації декількох матеріалів тощо. В переважній більшості випадків ціна розпашних воріт буде набагато меншою, ніж підйомного або відкотного аналогу. При облаштуванні конструкції можна зробити додаткове утеплення. Недоліки: необхідність самостійно відкривати стулки, потреба в додатковому просторі перед приміщенням.

• Підйомно-секційні. Відрізняються простотою установки. Зазвичай встановлюються на дачних ділянках та у заміських котеджах як альтернативний вхід до боксу. Підйомно-секційні системи вважаються одними з найзручніших та здатні замінити розсувні аналоги. Вони економлять вільний простір перед гаражем, прості в експлуатації та щоденному догляді. Конструкція має охайний і привабливий вигляд, не вносячи дисонанс в загальний декор фасаду будинку. Процес виготовлення воріт не відрізняється великою складністю, але потребує ретельної підготовки – розрахунків і креслень. Бюджет витрат у порівнянні з іншими варіантами помірний і доступний, складність робіт – середня. Недоліки: відсутність можливості якісно утеплити бокс, необхідність обов’язкового встановлення автоматики.


Складність виготовлення гаражних воріт залежить від їх типу, а також – від рівню досвіду майстра та наявності необхідного обладнання. Суттєву роль відіграють параметри вхідного отвору – висота та ширина, а також – присутність додаткових вимог (утеплення стулок, встановлення автоматики тощо). На сьогоднішній день найбільшою затребуваністю серед автовласників користуються розпашні системи. Вони складаються з двох стулок, в одній з яких можливе розташування хвіртки – запасного входу, коли відсутня потреба переміщення автомобілю.



Етапи виготовлення гаражних воріт своїми руками

Розглянемо алгоритм виготовлення найпростішого варіанту – розпашних воріт з двох стулок. Для її монтажу не потрібно залучення кваліфікованих майстрів, але необхідно врахувати декілька принципових моментів. Людина, яка займається виготовленням, має знати технологію зварювання металу та мати відповідні практичні навички. Рекомендується приділити велику увагу облаштуванню надійних опор та посиленню конструкції. Для забезпечення бездоганної функціональності потрібно перевірити вільність руху стулок.
Перед тим, як зробити гаражні ворота своїми руками, необхідно здійснити ряд розрахунків і виготовити ескіз майбутньої конструкції. Завдяки цьому ви зможете правильно закупити потрібну кількість будматеріалів і комплектуючих. Наявність креслень допоможе оптимізувати роботу та унеможливити вірогідність конструкторських помилок на всіх етапах.

Рама для гаражних воріт

Рама складається з двох частин – внутрішнього та зовнішнього каркасів. Вам знадобиться зварювальний апарат, рулетка (традиційна або лазерна), рівень будівельний, косинець. Одним з надійних і зручних варіантів є виготовлення рами зі швелеру № 24. Скріплення металевого профілю відбувається зварюванням. Забезпечити просторову жорсткість рами допоможе вварювання по кутах вертикальних важелів. Шліфовка зварювальних швів забезпечить бездоганне прилягання воріт.

Виготовлення каркасу

Параметри каркасу обов’язково повинні співпадати з розмірами в’їзного отвору (пройому). За допомогою металевих куточків виготовляють дві окремі частини, які з’єднуються перемичками. Одна окрема рамка складається з 4 зварених між собою частин, для цього потрібен металевий куточок. Зварювання комплектуючих частин повинно здійснюватися з дотриманням «геометрії» металу. Рекомендується звіряти кожну технологічну операцію з наявними кресленнями та детальною схемою конструкції. Каркас на саморобні ворота виготовляють з куточків (розмір 50х50) та смугами для перемичок (ширина яких становить від 40 до 50 мм,а товщина від 4 до 6 мм).

Обшивка воріт

З листу цільного металу (товщина близько 3 мм) викроюють полотно відповідно до заданих розмірів. При цьому відстань для накладення-нахльосту двох полотен має бути 20 мм. За традиційною технологією на ліве полотно накладається праве, а зварка починається з нижнього сегменту. Потім перевіряють положення полотна та прикріплюють його до каркасу. З метою посилення на висоті 100 см рекомендується горизонтально приварити пояс з металевих куточків.

Виготовлення петель для гаражних воріт

Петлі відповідають за закривання стулок, а також є необхідним компонентом кріплення. Після нанесення розмітки та позначення відстані між верхніми кутами лівої та правої стулок намальовані помітки повторюють на боковинах рамки. Фіксацію здійснюють з використанням зварювального апарату. Для врізання замків краще запросити досвідченого майстра, оскільки процес передбачає застосування професійного інструменту. При самостійному монтажу краще використовувати накладні замки, які також приварюють до рамки з металу. Найпростішим варіантом є приварювання петель для навісних замків. З внутрішнього боку можливо облаштувати засув.


Щоб забезпечити надійний захист від критичних температур та вологи, всі металеві складові конструкції фарбують. Їх декілька разів покривають спеціальними засобами для заліза (лакофарбовими та грунтуючими). Після висихання нанесеного шару не можна вдаватися до чистки металевими щітками, адже це підвищує ризик пошкодження захисного шару.


Монтаж та утеплення гаражних воріт

Для ефективного функціонування конструкції велике значення має не тільки дотримання технології виготовлення воріт, але й їх коректна установка. Сьогодні користуються двома способами монтажу подібних конструкцій.
1. Перший спосіб передбачає зварювання стулок на спеціальних підставках, які розташовані на землі. При цьому необхідно зварювати трикутні елементи – косинки в кутах рамки. Коли монтаж буде завершено, їх можна видалити болгаркою або ж залишити. В останньому випадку це надасть конструкції додаткової жорсткості. Після цього проводять обшивку стулок та навішування на петлі.
2. Другий спосіб призначений для монтажу подвійної рами. З технологічного боку він є дещо складнішим та трудомістким. Але при такій установці можливо облаштування якісного утеплення.

Утеплення гаражу сприяє збереженню тепла в ньому та робить приміщення придатним як до зберігання транспортного засобу, так і для ремонтних робіт. Утеплення набагато простіше облаштувати на воротах, які мають подвійну раму. В якості затребуваних матеріалів використовують мінеральну вату, пінополістирол, пінополіуретан. Зверху утеплювач закривають фанерні листи або деревину, перевіряючи відсутність повітряних «кишень». Наявність незаповнених місць може спричинити збирання конденсату та корозію металу.


Виготовити підйомні або розсувні ворота своїми руками реально, але достатньо складно. Деякі з технологічних операцій потребують спеціальної підготовки та практичного досвіду. Обираючи тип конструкції, радимо шукати розумний компроміс між своїми потребами та можливостями. Якщо ви сумніваєтесь у власній компетенції, краще довірити цю відповідальну справу професіоналам.

Робота додана: 12.06.24

Вгору