УКРАЇНСЬКА ВИШИВКА — ЩО ПРИХОВУЄ УНІКАЛЬНИЙ КОД НАЦІЇ?

Українські візерунки для вишивки по праву вважаються яскравим національним брендом, який відомий у всьому світі. Знайомі орнаменти можна побачити на одязі, текстилі, взутті, гаманцях, сумочках та інших аксесуарах у народному стилі. Модною тенденцією останніх років стали автовишиванки — оздоблення капотів машин візерунками вишивки. І навіть із 20-гривневої купюри на нас поглядає легендарний популяризатор вишиванок, Іван Франко. Саме він першим став носити вишиту сорочку разом із сучасним костюмом.

Любов до народної вишивки об'єднує українців у всіх куточках країни, пробуджуючи бажання пишатися талантом і самобутністю нашого народу. У День вишиванки в Україні можна побачити приголомшливе розмаїття візерунків і технік декорування, від соковитих гуцульських мотивів Закарпаття до стриманої монохромної палітри Сіверщини. Кожне таке вбрання — це не лише стильне вбрання для свят і буднів, а й скарбниця сакральних символів, оберіг і "послання" майбутнім поколінням. Яку ж таємницю зберігають сорочки та сукні, розшиті химерними візерунками?


ВИШИВКА: УКРАЇНСЬКА СИМВОЛІКА ПОКОЛІНЬ

Історія нашої вишивки починається з давніх часів скіфів і трипільців. На території Черкаської області був знайдений розшитий костюм, створений приблизно в 6 столітті нашої ери. Перші елементи декорування тканини були пов'язані з релігією наших предків. Кожен символ ніс конкретний сенс, оберігаючи свого господаря від ворогів і злих духів. Під час прикрашання одягу важливе значення надавалося віку, статі та соціальному статусу людини.
Символіка української вишивки відображає прагнення до традиційних цінностей, над якими не владний час:

• Здоров'я. Зображення дубового листя і жолудів, як символ міцності і довголіття. Стародавні солярні знаки (ромби, квадрати, зірки, кола) користувалися особливою популярністю при створенні чоловічих сорочок. Вони дарували захист богів і допомагали перемогти ворога. На сорочках воїнів часто вишивали бойових птахів — півня та орла.

• Достаток. До відомих символів достатку належать виноградні китиці, колосся пшениці та жита, квітуча калина, зображення риб і коней. Популярний орнамент "водяний вуж" візуально нагадує долар, а давньослов'янський візерунок "засіяне поле" (квадрат з безліччю осередків або ромб з крапкою всередині) схожий на наповнені медом вулики.

• Любов. Схема української вишивки для весільного вбрання завжди вирізнялася особливою вишуканістю. Під час оздоблення використовували не тільки кольорові нитки, а й бісер. Характерною особливістю вважаються парні символи — голуби та квіти. Амулетом родючості виступали вишиті квіти, дерево з плодами. Пристрасне кохання обіцяють шишки та листя хмелю, адже від романтичних почуттів також можна "захмеліти". Союз чоловіка і жінки уособлюють листя дуба і грона калини.
Сорочки дівчат часто прикрашали трояндами, півоніями та калиною, краса яких також прекрасна і бездоганна. На сорочках парубків зустрічалися волошки і барвінок, які позначали життя, що розквітає, і душевну чистоту.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ПРО ВИШИВАНКИ

Наші пращури шанували вишитий одяг таким же потужним оберегом і святинею, як ікони та хліб. Майстерно прикрашені сорочки передавалися у спадок і покликані були стати ангелом-охоронцем для дорогої людини. Саме тому ніколи не позичали свою "родову" вишиванку іншим людям. І навіть подарувати натільний одяг мали право лише дуже близькі родичі, чиє добре ставлення не викликає сумнівів. Пранням чоловічої сорочки займалася найближча жінка — мати, а потім — дружина. Не так давно просте прання чужої вишиванки могло прирівнюватися до зради і мати сумні наслідки.
Традиційне значення орнаменту української вишивки незначною мірою відрізняється за регіонами, що особливо актуально для прикордонних районів. Однак у будь-якому з них заборонено було брати до рук голку в неділю та у дванадцять найважливіших християнських свят. Згідно з народними віруваннями, не варто вишивати також у "жіночі" дні: середу, п'ятницю та суботу. Найбільш вдалим періодом для цього заняття були дні молодого місяця.
Історія української вишивки сповнена мудрістю і духовністю, а створення національного одягу іноді порівнювалося з написанням ікон. Така відповідальна місія доступна людині цілісній і позитивній, чия світла енергетика стане оберегом для майбутнього господаря. Навіть сучасні українські майстрині нерідко починають свою роботу з молитви та посту. Особливу цінність мали вироби, "в один день вишиті", створені від світанку до заходу сонця. Сорочки та рушники, вишиті хрестиком, мали додаткову силу завдяки використанню хреста — головного християнського знака.
Символи української вишиванки красиві та різноманітні, тож кожен зможе підібрати варіант за своїм стилем і до душі.

hotel-podgore.com.ua
Робота додана: 07.06.24

Вгору