ТАЄМНИЧЕ «ОКО КАРПАТ»: ОЗЕРО СИНЕВИР

ТАЄМНИЧЕ «ОКО КАРПАТ»: ПОДОРОЖ НА ОЗЕРО СИНЕВИР

Його називають сьомим дивом України, морським оком Карпат, центром краси Карпатського краю... І всі ці назви ідеально пасують до легендарної водойми. Розташоване озеро Синевир у Закарпатській області, в селі Синевирська поляна — одному з наймальовничіших куточків нашої країни. Тут ростуть вікові ялини, схиляючи свої зелені лапи до кришталево-чистої поверхні води. Саме тут хвойне повітря і тумани огортають невеличкий острівець, який надає водоймі схожості з містичним оком. У це місце прагнуть романтики з усього світу — для затишного релаксу або захопливих пригод, приголомшливих фото та особистого знайомства із заворожуючою місцевістю.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЗНАМЕНИТЕ ОЗЕРО

Візитна картка Карпат і об'єкт підвищеної туристичної активності офіційно визнаний найбільшим озером нашої країни. Статус найглибоководнішої високогірної водойми України також належить йому. У деяких місцях максимальна глибина озера Синевир (22 м) перевищує навіть аналогічний показник Азовського моря (14 м). Місцева вода настільки бездоганна, що в ній мешкає форель одразу трьох видів (а ця риба відома своєю вибагливістю до чистоти).
Час "народження" озера Синевир припадає на післяльодовиковий період, і його вік перевищує 10 000 років. Утворилася перлина Карпат внаслідок зсуву гірських порід після потужного землетрусу.
Синевирське озеро здатне здивувати та підкорити з першого погляду, наводимо ще кілька цікавих фактів:
• Водойма ніколи не виходить із берегів і не затоплює прилеглу територію. Секрет у спеціальних підземних ходах, якими вода проходить до сусіднього гроту.
• Площа острова під назвою «Морське око» становить лише кілька квадратних метрів. Утім, нерідко морським оком називають увесь Синевир, а крихітному острівцю відводиться роль "зіниці". За невелику плату туристи мають можливість особисто відвідати мініострів, на плоту.
• Сьогодні Синевир входить до складу Національного природного парку, тож не дозволено: встановлення наметів, лов риби та полювання, розведення вогнищ, збирання квітів.
• Через велику глибину водойми вода тут залишається холодною навіть у пекельну спеку. Максимальний ступінь нагріву + 12 С. Попри це, відчайдушні сміливці обожнюють купання в літній день.
• Територія заповідника доглянута й облаштована, тому стає ще більш привабливою.

ЛЕГЕНДИ ПРО СИНЕВІР

Згідно з легендою, своєю появою Синевир зобов'язаний двом закоханим людям. У давні-давні часи жив на околицях багатий граф із дочкою. Її очі з дитинства сяяли подібно до весняного неба і нагадували колір волошок. У нагороду за красу дівчинка отримала ім'я — Синь. Одного разу дівчина заблукала в лісі й довго шукала дорогу, доки не почула звук флояри та не побачила прекрасного юнака-пастуха... Це була фатальна зустріч, яка дарувала кохання і забирала натомість життя. Дізнавшись про стосунки своєї доньки з простим вівчарем, граф намагався всіляко залякати пару і розлучитися, проте молоді люди залишилися непохитними. Підсумок сумний: графські слуги скинули величезну брилу на беззахисного хлопця, навічно поховавши нещасного Віра! Бідолашна Синь все життя провела в оплакуванні коханого... Сліз було так багато, що утворилося озеро, Синь і Вир.
Друга, менш романтична, легенда про Синевир, розповідає про жадібного і недовірливого сина та його батька. Запідозривши батька в приховуванні частини грошей, розлючений син втопив батька в глибокому озері. Передсмертним виразом чоловіка був «Сине, вір!»...

ЩО ВІДВІДАТИ В СИНЕВІРСЬКІЙ ПОЛЯНІ?

Для огляду околиць встановлено оглядові майданчики. Місцеві колиби навперебій пропонують автентичні гуцульські страви з грибів та ягід, кукурудзи та риби, молока та бринзи. Мандрівка екологічними стежками допоможе відчути атмосферу цього краю, насолодитися близьким спілкуванням із природою та піднятися на вершину гори Озерна. Незабутнім подарунком для романтиків стане відвідування водоспадів Шипіт і Кам'янецький. Особливою подією року для тутешніх місць вважається фестиваль «На Синевир трембіти кличуть», з виставками народних промислів, піснями і коломийками, смачними стравами. У заповіднику розташовано кілька десятків джерел із мінеральною водою, яка ефективна при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і рухового апарату.
Недалеко від озера Синевир у Карпатах є унікальний для Європи музей лісу та сплавів. Популярним видом розваг вважається рафтинг річками Теребля і Чорна. Ще одним цікавим місцем є реабілітаційний центр для бурих ведмедів — огороджена лісова територія зі штучними басейнами та барлогами, плантаціями ягід. Кінні прогулянки, переправа на плотах, велосипедні екскурсії — ці та багато інших активностей доступні для кожного. Після насиченого подіями дня можна сфотографуватися на тлі озера або покататися на човні.

hotel-podgore.com.ua
Робота додана: 07.06.24

Вгору