Правильне харчування при захворіванні жовчного міхуря.

Жовчний міхур - це невеликий орган, розташований в правому підребер'ї. Він накопичує жовч, яка виробляється печінкою, і виділяє її в дванадцятипалу кишку для перетравлення жирів. Захворювання жовчного міхура, такі як холецистит і жовчнокам'яна хвороба, можуть викликати біль, здуття живота, діарею або запор.

Правильне харчування є важливим компонентом лікування захворювань жовчного міхура. Воно може допомогти зменшити симптоми, запобігти загостренням і навіть сприяти розсмоктуванню каменів.

Основні принципи харчування при захворюваннях жовчного міхура:

Фракційне харчування: їсти невеликими порціями 5-6 разів на день. Це допоможе жовчі виділятися рівномірно і не застоюватися.
Обмеження жирів: вживати не більше 30 г жиру на день. Це означає, що потрібно відмовитися від жирної, смаженої, копченої і консервованої їжі.
Обмеження цукру: вживати не більше 50 г цукру на день. Це означає, що потрібно відмовитися від солодощів, газованих напоїв і солодких фруктів.
Обмеження солі: вживати не більше 5 г солі на день. Це означає, що потрібно відмовитися від солоних закусок, консервів і готових продуктів.
Включення в раціон клітковини: клітковина допомагає регулювати травлення і запобігає запорам.
Дозволені продукти:

Вода: пити не менше 2 л води на день.
Свіжі овочі: їсти овочі в сирому, відвареному або запеченому вигляді.
Фрукти: їсти фрукти в сирому вигляді.
Нежирні білкові продукти: нежирне м'ясо, риба, яйця, сир.
Цільнозернові продукти: хліб, крупи, макарони.
Молочні продукти з низьким відсотком жирності: молоко, йогурт, сир.
Заборонені продукти:

Жири: жирне м'ясо, риба, птиця, ковбаси, сосиски, жирні молочні продукти, майонез, олія, жирні соуси.
Цукор: цукор, мед, варення, цукерки, торти, тістечка, газовані напої, солодкі фрукти.
Сіль: солоні закуски, консерви, готові продукти.
**Шоколад, кава, міцний чай.
Приклади меню:

Сніданок:

Вівсяна каша з фруктами і горіхами.
Яйця всмятку з овочами.
Гречана каша з сирком.
Обід:

Овочеві супи.
Курячі котлети на пару з гречкою.
Риба на грилі з овочами.
Вечеря:

Запечені овочі з нежирним м'ясом.
Тісто з сиром і зеленню.
Йогурт з фруктами.
Перекуси:

Яблуко, банан, груша.
Нежирний йогурт.
Фруктовий салат.
Правильне харчування при захворюваннях жовчного міхура - це не тільки спосіб полегшити симптоми, але і спосіб запобігти їх виникненню в майбутньому.

Робота додана: 02.10.23

Вгору