Біатлон
100 грн. 1 день

Біатлон
Існує багато зимових видів спорту, які полюбляють багато людей в усьому світі. Але є чудовий зимовий вид спорту, який зветься біатлоном. Він складається з лижної гонки на бігових лижах, та стрільби із пневматичної гвинтівки.
Яким він буває?
Взимку спортсмени бігають на лижах, які предназначені для лижних гонок. Також вони носять гвинтівку на своїй спині, одягнені вони в теплі комбінезони, на голові в них одягнена зимова шапка, а його руки оснащені рукавичками. А влітку біатлоністи одягнені у футболку, вузькі шорти і велосипедний шолом. На ногах у них майорять лижі-роллери, і гвинтівку на собі вони не носять.
Які особисті дисципліни існують у біатлоні?
В цьому виді спорту популярністю користуються чотири дисципліни, у яких змагаються і жінки, і чоловіки окремо одне від одного. Серед них є наступні гонки:
• Спринт, який складається зі стрільби лежачи, і стрільби стоячи. Спортсмени стартують через тридцять секунд після старту попереднього спортсмена, і при цьому їх кількість необмежена.
• Гонка переслідування або парсьют складається із двох стрільб лежачи і двох - стоячи. Потрапляють у гонку лише шістдесят кращих спортсменів по результатам спринтерських перегонів. Стартують спортсмени із тим часом, який вони показали у спринті.
• Індивідуальна гонка також складається із двох стрільб лежачи і двох – стоячи. Спортсмени мають індивідуальний старт, і їх кількість теж не є обмеженою.
• Гонка з масового старту теж складена із чотирьох стрільб: дві – лежачи і дві – стоячи, а потрапляє туди лише тридцять спортсменів загального заліку кубку світу.
Нещодавно з'явилася нова дисципліна, яка називається суперспринт. Вона складається із двох етапів. Перший етап складається із лижної гонки із однієї лежачи і однієї стрільби стоячи, і кваліфікацію проходять лише тридцять кращих атлетів. Другий етап цієї дисципліни складається із самої гонки з тридцяти атлетів і двох стрільб лежачи і двох стрільб стоячи. Спортсмен, який виграв кваліфікацію, не обов'язково має виграти основну гонку.
Які у біатлоні існують командні гонки?
У всякому індивідуальному спорті окрім особистих змагань також присутні і командні змагання. Складаються вони із чоловічої, жіночої та змішаної естафети. У цих гонках існує чотири етапи, які складені чи з чотирьох чоловіків, чи з чотирьох жінок, чи із двох чоловіків і двох жінок. Також у світовому біатлоні з'явилася нова командна гонка, яка називається одиночна змішана естафета або супермікст. Вона складається із чоловіка і жінки, які виходять на етапи по черзі і міняються двічі.
Як проходить стрільба?
Спочатку спортсмен стріляє лежачи, лягаючи на конкретний килимок. А всі інші стрільби біатлоніст проводить на килимку, який за своїм номером співпадає з поточним місцем зайнятому спортсменом у конкретній гонці. Вогневі рубежі знаходяться на стадіоні, на якому проводяться змагання з біатлону і лижних гонок.
Які існують штрафи за похибки?
Кожен спортсмен і кожен вболівальник знають, що похибки на стрільбі караються штрафними колами. А в індивідуальній гонці замість штрафних кіл можуть бути штрафні хвилини, і при цьому їх кількість може дорівнювати кількості промахів. У суперспринті штрафні кола дорівнюють 75 метрам за один промах, а у інших особистих гонках за один промах додається 150 метрів штрафу. Командні змагання дають переваги спортсменам, які не дуже влучно стріляють. Це три додаткові патрони, які дозволяють уникнути штрафу.
Де проводяться змагання з біатлону?
Ці змагання можуть організовувати і проводити різні федерації, і в основному це спеціальні стадіони. Найчастіше для змагань по біатлону будуються різноманітні спортивні комплекси, які складаються зі стадіону з вогневими стрільбищами. На ньому всі біатлонні гонки розпочинаються і завершуються, а також на ньому є трибуни з вболівальниками. Не всі вболівальники сидять на стадіоні, а більшість із них перебуває під час гонки на біговій трасі, більшість якої знаходиться у лісовій зоні. Також вона може бути оснащена домами, крутими віражами, спусками та під'йомами, небезпечними поворотами та мостами і світлом. Якщо організатори бажають проводити змагання по біатлону, тоді вони можуть це зробити на шкільному дворі, у селі чи у іншому місці.
Як нараховуються бали у загальний залік?
Бали у загальний залік даються спортсменам, які посіли місця із першого по сорокове місце у кожній гонці. Чемпіонати світу входять у загальний залік кубку світу, і найкращі біатлоністи світу борються за такі трофеї:
• Великий кришталевий глобус;
• Малий кришталевий глобус.
Такі самі трофеї розігруються в кубку Європи, який зараз називається кубком IBU. Нажаль олімпійські ігри не входять у загальний залік кубку світу, тому що це окремий старт, тому загальний залік там свій. І високі місця, зайняті спортсменами на Олімпіаді, не гарантують їм того, що бали додаватимуться у загальний залік.
Який висновок можна зробити?
Біатлон користується великою популярністю в усьому світі, і тому люди можуть дивитись не тільки взимку, але і влітку. Також цей чудовий вид спорту можна не тільки дивитися по телевізору чи на стадіоні, але також люди можуть і займатися біатлоном.

Робота додана: 17.03.20, змінена: 10.06.23

Вгору