Алкогольне отруєння

Алкогольне отруєння: Що треба робити?
Етанол або етиловий спирт, складова усіх алкогольних напоїв, тягне за собою сп’яніння, а вживання великої кількості алкоголю може привести до отруєння.
Смертельна одноразова доза – 4-12 г⁄кг маси тіла ( 300 мл. 96% етанолу). Одначе, цей показник можу суттєво відрізнятися і часто залежить від придбаної толерантності до токсичної дії алкоголю.
Доза спиртного, яка приводить до отруєння, індивідуальна, оскільки залежить від віку людини, статі, маси тіла та фізичного стану. Час всмоктування становить40-90 хвилин натщесерце, та 2-3- години – на повний шлунок. У осіб з захворюваннями шлунку і дванадцятипалої кишки швидкість резорбції вище. Найбільш чутливі до алкоголю діти та підлітки.
Крім етанолу разом з алкогольними напоями до організму можуть потрапляти і інші спирти, що містяться у сурогатному алкоголі і дуже шкідливі для здоров’я (неякісний алкоголь, або алкоголь невідомого походження)
Для того щоб визначити, чи потрібно викликати карету швидкої допомоги, потрібно відрізняти стан алкогольного сп’яніння та стан алкогольного отруєння
Ознаки алкогольного сп’яніння: запах алкоголю з рота, нестійкість постави, порушення мовлення, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення шкіряного покрову обличчя, невідповідна до обстановки поведінка, емоційні перепади, немотивовані спалахи агресії, неуважність, роздратованість, психологічне напруження ,різка зміна настрою.
Ознаки алкогольного отруєння: збудження, нудота, блювота, біль у животі, головний біль та запаморочення. подвоєння в очах, балакучість, порушення уваги ,рівноваги, координації руху, сплутана свідомість, невиразна мова сонливість, судоми, порушення зниження артеріального тиску, пульсу, температури тіла, зниження рівня цукру у крові.
Допомога при алкогольному отруєнні: Викликати швидку медичну допомогу. До прибуття лікарів хворому потрібно надати першу допомогу. В першу чергу хворого потрібно накрити. Далі потрібно звільнити шлунок від спиртного, викликати блювання. При цьому постраждалого потрібно покласти на бік, після чого напоїти сорбентами( активоване вугілля ,ентеросгель, атоксил) та забезпечити достатню регідрацію соляними розчинами (регідрон). якщо хворий знаходиться без свідомості, то промивання шлунку протипоказане, бо він може захлинутися блювотинням. До приїзду лікарів необхідно слідкувати щоб язик постраждалого не западав, а при виникненні раптової блювоти він не захлинувся. Якщо хворий раптово перестав дихати потрібно зробити штучне дихання.
Ще однією ознакою гострого алкогольного отруєння є коматозний стан. Його можна розпізнати по синюватому кольору обличчя, холодній липкій шкірі, ниткоподібному пульсу та уривчастому диханню.
Поради для уникнення алкогольного отруєння:
Найкращий засіб – не вживати алкоголь!. Але якщо ви все ж вирішили вжити алкогольні напої – візьміть до уваги наступне.
- Не пийте спиртне натщесерце, великими дозами, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, під час перевтоми, недостатнього харчування, під час прийому ліків (антидепресантів, снодійних, знеболювальних тощо)
- Залишайтесь гідратованим – пийте воду після кожного спиртовмісного напою.
- Намагайтесь не комбінувати різні спиртні напої.
- Уникайте напою, якщо ви не знаєте його вміст або вміст змішаний з енергетичним напоєм.
- Уникайте ігор в з випивкою. Ігри з випивкою можуть чинити тиск на учасників до вживання напою.
Не нехтуйте своїм здоров’ям – якщо відчули, що потребуєте допомоги, то зверніться до лікаря!

Робота додана: 03.07.23

Вгору