Лаванда
Склад:
Головна біологічно активна речовина лаванди – надзвичайно приємний запах ефірної олії. Окрім того, можна назвати дубильні речовини, флавоноїди, фітостероли та кумарини. Усі частини рослини містять ефірні олії. До складу ефірної олії входять складні ефіри спирту ланоола та кислот: оцтової, олійної, валеріанової та капронової. Орім того, в ній виявлені гексенілбутират, нерилацитат, гераниол, нерол, лавандулол, аміловий спирт, борнеол, цитраль, куминовий спирт, коричний і валеріановий альдегіди, цинеол, апінен, камфен, бізаболен, цедрен та інші з’єднання. В квітах міститься урсолова кислота, кумарин тагерніарин.
Властивості лаванди:
Квіти лаванди володіють сечогінною, проти судомною та седативною дією. Лавандова олія володіє антисептичними та бактерицидними властивостями. Окрім того, лавандова олія сприяє активному загоєнню ран ( особливо хімічних опіків ) з повною регенерацією клітин епідермісу. При її прийомі знижується черепний кров’яний тиск, знімається бронхоспазм, підвищується тонус кишківника, підвищується лужність шлункового соку, покращується апетит. Квіти лаванди діють заспокійливо на центральну нервову систему, а також нервову систему дихальних шляхів. Завдяки наявності дубильних речовин вони володіють закріплюючою дією при проносах, особливо які протікають з ефектами бродіння. В якійсь мірі квіти лаванди можуть бути і жовчогінним засобом.
Застосування лаванди:
Ефірна олія лаванди застосовується як сильний антисептик та проти спазматичний засіб. Вона сприяє загоєнню ран та опіків. Застосування ефірної олії лаванди внутрішньо знижує кров’яний тиск, знімає спазми бронхів, підвищує кислотність та тонус кишківника. Розчином ефірної олії в спирту користуються як розтиранням при невралгії і ревматизмах. Квіти та листя лаванди використовують у вигляді чаю при мігрені, неврастенії серцебитті, як заспокійливий засіб. У Польщі лавандою полоскають горло при ангіні та осиплості, змішуючи її порівну з ромашкою. Настій готують з 1-2 чайних ложок сировини на 150 грамів окропу, настоювати 10-15 хвилин. П’ють декілька разів на день по 150 грамів у теплому вигляді. Інколи спостерігається непереносимість лаванди, в такому разі з’являється головний біль.

Робота додана: 03.07.23

Вгору