Дипломна робота на тему "Порівняльна оцінка строків і способів виведення бджолиних маток"
1500 грн. 5 днів

ЗМІСТ
ВСТУП
РОЗДІЛ I. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА БДЖОЛИНИХ МАТОК
1.1. Особливості будови та функції матки.
1.2. Значення матковивiдної справи в розвитку бджiльництва i збiльшення продуктивностi бджолиних сiмей.
1.3.Фактори, що впливають на розвиток бджолиних маток.
1.4. Обладнання для виводу бджолиних маток та їх використання
РОЗДІЛ II. ОТРИМАННЯ БДЖОЛИНИХ МАТОК ПРИРОДНИМ СПОСОБОМ
2.1. Роїння.
2.2. Методи отримання свищові матки.
2.3 Методи отримання ройової матки.
2.4 Методи отримання матки тихої заміни.
РОЗДІЛ III. ОТРИМАННЯ МАТОК ШТУЧНИМ СПОСОБОМ
3.1. Методи підготовки племінного матеріалу до виховання. Способи Пратта-Дулітла, Волосевича. Способи Аллея, Міллера. Способи Гусєва, Фролова.
3.2. Принципи формування та використання сімей-виховательок. Виведення маток при повному осиротінні сім’ї. Виведення маток при неповному осиротінні сім'ї. Комбінований метод.
3.3. Календарний план

Структура та обсяг роботи: дана дипломна робота складається зі вступу, основної частини, яка включає в себе три окремі розділи(кожен розділ містить окремі пункти), які висвітлюють окремі особливості досліджуваного питання, висновків та списку використаних джерел.
У першому розділі розглядаються технологія виведення бджолиних маток та її основи, другий розділ містить в собі дослідження ефективності методів отримання бджолиних маток природним способом, у третьому – роїння, його причини та аналіз методів отримання бджолиних маток штучним способом.Загальний обсяг кваліфікаційної роботи складає 70 сторінок.

РОЗДІЛ I. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА БДЖОЛИНИХ МАТОК

1.1. Особливості будови та функції матки.

Матка – це особина жіночої статі у сім'ї бджіл, має гарно розвинені відтворювальні органи. Має значно більший розмір на відміну від трутнів та робочих бджіл. У природі живе п'ять-шість років, але її яєчна продуктивність фіксується до дворічного віку. Важливим значенням для бджолиної сім'ї є "маточна речовина " – це феромон , який виділяє матка. За ним бджоли впізнають її і інших бджіл зі свого вулика. Його достатня концентрація у гнізді дає змогу для забезпечення нормальної життєдіяльності сім'ї. Зниження його концентрації може вказувати на проблеми з маткою або на його відсутність.
Існує так названа «свита» ̶ близько одного десятка робочих бджіл, які мають функцію догляду за маткою . Вони забезпечують харчуванням , виносять її кал з вулика , чистять матку. На відміну від неї, робочі бджоли виконують різні обов'язки, в тому числі піклуються про розплід, утримують гніздо. Основною функцією матки є репродукція і відтворення потомства. До того ж вона відкладає яйца, з яких всі члени бджолиної сім’ї розвиваються. Матка є важливим членом колонії медоносних бджіл і може бути основним фактором, що визначає здоров’я та продуктивність сім’ї.
Тіло складається з трьох відділів :
1) Голова;
2) Груди;
3) Черевце.
Голова – хітинизована капсула, яка не поділена на сегменти, сплюснута спереду назад, ротовий апарат повернутий донизу. Голова матки має форму трапеції , нараховує 3 ділянки: тім’я, лоб та щоки.
Органи зору включають два складних і три простих дорсальних ока. З боків голови розташовані складні фасеткові очі , які утворені приблизно трьома-чотирма тисячами оптичних трубочок. Прості очі – світло-коричневі, розташовані трикутником ближче до чола .
Вусики є органами дотику та нюху, розташовуються між складними очима відходячи від основи чоло. Складаються з основного, маленького педицилярного члеників та джгутика. Також існує « Джонстонів орган » - це орган рівноваги , який знаходиться на педицилярному членику. Матка має 10 члеників, на вісьми з яких розташовані численні чутливі органи , а саме органи нюху – сенсили, представлені ямками та волосками. Кожен вусик матки має 3000 органів нюху.
Ротові органи лизучо-сосучо-гризучого типу, адаптовані для злизування, всмоктування рідини та рідкої їжі , згризання воску. Ротовий апарат , який знаходиться в нижній частині голови складається з верхньої губи і верхньої щелепи(максіл), двох нижніх щелеп(мандібул) та нижньої губи довжиною 3,5 мм , формуючи хоботок[20]. Матка має загострену нижню щелепу, яка допомагає кусати. Довжина хоботка 4,1-4,3 мм , залежачи від породи. Примітивну будову мають верхні щелепи у , функція яких полягає в розгризанні воскових кришечок перед виходом матки із комірок стільника[12].
Грудний відділ поділений сегментарно. Він складається з:
1) Передньогрудного сегмента
2) Середньогрудного сегмента
3) Задньогрудного сегмента.
В кожному сегменті наявні чотири окремі склерити :
1) Тергіт – спинне дорсальне півкільце;
2) Стерніт – вентральне черевне півкільце
3) Пара плейритів – бокових.
Більше того, перший черевний сегмент з'єднується з грудним відділом, унаслідок чого межа між грудьми і черевцем знаходиться між першим та другим сегментами черевця. Проподеум - це перший пронумерований сегмент черевця, який зрісся із задньогрудним сегментом. Також є стебельце – це перетяжка, яка відділяє грудний відділ від черевного.
1.2. Значення матковивiдної справи в розвитку бджiльництва i збiльшення продуктивностi бджолиних сiмей.

Матковивідна справа є невід’ємною ланкою бджільництва і має значний економічний та екологічний вплив на нього, оскільки вона допомагає регулярно оновлювати бджолині сім'ї, зменшує роїння, збільшує розмір колонії та виробництво меду. Бджолина матка є важливим членом сім'ї, бо вона складова, що визначає продуктивність колонії. Колонія медоносних бджіл зазвичай має одну матку, і успіх колонії залежить від неї. Крім того, деякі необхідні якості сім'ї, такі як стійкість до хвороб , визначаються якістю бджолиних маток, що вказує на актуальність матковивідної справи.
Від методів її виведення, належного догляду, фізіологічних задатків, репродуктивної функції залежить її якість. Від якості залежить сила сім’ї, її продуктивність, якість бджіл та спадкові ознаки, які можуть бути як позитивними, так і негативними. Вчасна заміна старої матки на молоду, може запобігти роїнню, оскільки практика показує, що старі матки більш схильні до роїння. Бджолині сім'ї з молодими матками не рояться, у весняно-літній період їх розвиток стабільний за рахунок високої яйценосності.
Безумовно, що робочі бджоли та трутні є важливими, але матка – це основа бджолиної сім’ї, вона особливо важлива для росту та виживання сім’ї . Без неї не було б розплоду, зменшене виробництво маточної речовини(феромонів) зменшує трудові ресурси та виробництво продукту в сім’ях медоносних бджіл. Секреція феромонів підтримує соціальний порядок у сім’ї та гарантує, що вона залишається єдиною самкою, яка відкладає яйця[3].
Основне призначення маток – відкладання яєць, з котрих вилуплюються робочі бджоли, матки та трутні. Наявність на пасіці високоякісних маток дає можливість досягти високих виробничих показників. Унаслідок дефіциту маток чисельність сімей скорочується через ліквідацію безматочних сімей. Така сама ситуація повторюється при використанні ройових та свищевих маток кожного року. Ось чому пасічники повинні завжди звертати увагу на наявність і якість маток які утримуються в бджолиних сім'ях. Чим бiльше яєць вiдкладе матка, тим бiльше в сiм’ї буде робочих бджiл .Чим вища якість матки, тим рентабельніше виробництво. Наразі, виходячи з сьогоденної ситуації, важливим аспектом у розвитку бджільництва в Україні є збільшення популяції бджіл. Тому розвиток матковивідної справи є на часі.
Якість племінного матеріалу, яким забезпечуються пасіки, багато в чому визначає продуктивність бджолосімей, їх щорічний приріст, відхід і, в підсумку, продуктивність праці бджоляра. Проведені наукові дослідження показали, що існує значна взаємозалежність між кількістю яйцевих трубочок в яєчниках матки та її живою масою, чисельністю розплоду в сім’ї, а також виробництвом меду чи воску. Задля збільшення сили і продуктивності сімей, боротьби з роями і поліпшення результатів зимівлі, обов'язковим технологічним прийомом є своєчасна заміна маток на молодих бджіл кожні 2 роки. Постачання пасікам плідних маток впору дозволяє своєчасно замінювати старих маток, утворювати відводки. Відводки з молодими плідними матками на 30-40% продуктивніші за сім’ї зі старшими матками. При цьому сім'ї з старшими матками виділяються не тільки сповільненням росту, але й зниженою продуктивністю та високою ймовірність виникнення ройового стану.
Найвигіднішим способом буде вирощування більшості бджолиних маток у спеціальних умовах[39]. Проте на даний час у зв’язку з неможливістю розширення та вдосконалення справи з виведення маток необхідно проводити виведення маток на всіх пасіках і бджолиних фермах сільськогосподарських підприємств, незалежно від кваліфікації.
Технологічно матковивідна справа все ще не є досконалою. Багато господарств не мають висококваліфікованих спеціалістів. У племінних господарствах більшість маток отримують застарілими методами й прийомами, а впровадження більш досконалих методів здійснюється украй рідко. На багатьох пасіках бджолярі використовують свищевих і ройових маток або маток низької якості та племінної цінності для заміни старих, малопродуктивних маток. В основному це призводить до зниження продуктивності бджолосімей, їх зимостійкості та стійкості до хвороб. Негативний вплив неякісних маток на господарсько-корисні ознаки родин ще більше загострюється при саморозведенні без припливу свіжої крові. Бджолосім'я втрачає десятки кілограмів недовиробленої продукції через зниження якості племматеріалу.
Виробництво бджолиних маток є важливим складовою успіху галузі бджільництва і одним з основних секторів сільського господарства, що має значний економічний та екологічний вплив.
1.4. Обладнання для виводу бджолиних маток та їх використання

Виведення маток – це дуже делікатна справа, яка потребує спеціального обладнання, яке буде розглянуте у цьому розділі. Приміщення має велике значення для виведення маток має бути невеликим, зручним для роботи, таким, що легко прогрівається і дуже світлим. У приміщенні достатньо одного великого вікна, що виходить на південб. У верхній частині вікна повинні бути кватирки для видалення бджіл, що випадково потрапили. Перед вікном необхідний стіл. Саме за ним проводиться вся робота. Для під'єднання обігрівачів і термостатів приміщення повинно мати розетки. Температура повітря в приприміщенні під час щеплення личинок повинна бути 22-30С, у невеликому приміщенні її завжди можна досягти, використовуючи обігрівачі. Значення має не тільки температурний режим, а й вологість повітря в робочій зоні, вона мусить коливатися в межах 50-60%. Стіл для прищеплення личинок дуже практичний і може бути розміщений де завгодно. Стіл складається з дошки, трохи більшої за стандартну рамку, з прикріпленою до неї спеціальною рамою, яка дозволяє встановлювати стіл під будь-яким кутом для більшої зручності.
Кліточка Тітова – це спеціальний пристрій, що складається з металевої сітки та конструкції, верхньої пластини з отворами для маточників або проходу бджіл, які можна закрити спеціальною заглушкою, і дерев'яного колодки. Бувають пластмасовими та металевими. Кліточки бувають не тільки стандартними, а ще універсальними. Застосовується для того, щоб на деякий час посадити і утримувати в ній плідну або неплідну матку. Надалі цю неплідну матку можна підсадити в сім'ю за допомогою цієї клітки. Вона встановлюється між рамок. Верхній край доволі широкий, має такі розміри, щоб цю кліточку поставити опустити на верхні бруски. Вона перебуватиме між рамок і дає можливість бджолам звикнути до нової матки. Знизу кліточки є кришечка, в якій наявний круглий отвір куди можна покласти корм, мед і таким чином на деякий час забезпечити матку, яка перебуває всередині.
Така кліточка підходить для пересилання маток. Також з боку верхнього краю є круглий отвір діаметром близько 10 мм, туди можна помістити маточник з маткою, з якого вона незабаром має вийти та так само пересадити в сім'ю, де потрібна зміна матки, або в безматочну сім'ю. Матка вийде з маточника, вона перебуватиме в клітці, і якщо бджоли її не приймуть, то не зможуть проявити агресію щодо неї. За розміром схожа на сірникову коробку. ЇЇ довжина складає 36 мм, ширина – 8 мм, а висота – 58 мм. Ця кліточка є практичним рішенням у бджільництві та особливо корисна для вирощування маток. Проста конструкція клітки дозволяє ефективно транспортувати бджіл і спостерігати за ними, не завдаючи шкоди їхньому природному середовищу існування[17].Якщо говорити про виведення матки, то перш за все потрібно згадати систему виведення «Nikot». Котра дозволяє за один раз прищеплювати 110 мисочок. Маточка сама покладе в мисочки личинки та після цього їх можна переставляти на цоколь і передавати її в сім’ю-виховательку.

Робота додана: 13.01.24

Вгору