Стаття для блогу (Дюна)

Дюна

IMDB: 8.0 |Час: 155хв | Жанр: sci-fi

Безперечно, ми стали свідками народження легенди наукової фантастики.

Фільм, скромно кажучи, епічний. Ідеально зроблений з погляду картинки (візуально оргазмічний), звуку (Циммер як зазвичай геній) та атмосфери (дякую Герберту за всесвіт і Вільньову за таке трепетне відтворення).

Але...?

Після перегляду я залишилася один на один з легким розчаруванням. Дені надто захопився створенням атмосфери та деталей світу, забуваючи при цьому про персонажів та емоційне наповнення (чому фільм знаходить час на те, щоб у всіх ракурсах показати вітер у волоссі Зендеї, але не приділяє й зайвої хвилини на розкриття важливого для сюжету Юе).

Зациклений на красивих до мурашок ландшафтах, інтер'єрах та костюмах, фільм показує надто мало реальної драми чи еволюції персонажів.

Елементи сеттингу - ще не сюжет.. а у Вільньова його просто немає.

Дюна ніби високобюджетний, майже тригодинний, пілот багатосерійного серіалу, що практично не розповідає жодної історії, а лише створює нариси для якоїсь майбутньої історії, яка станеться колись пізніше, в інших фільмах, які ще ніхто навіть не почав знімати, і, якщо перша частина не окупиться, ніколи не знімуть!

Він занадто розростається вшир, втрачаючи при цьому будь-яку форму..

Загалом... Це технічно досконалий блокбастер, об'ємний епос вірний оригіналу, і нарешті щось глибше, ніж просто розважальна фантастика. Це незабутній кінематографічний досвід.

Але без режисерської версії або другої частини він ніби гарний філер, що передує справжній історії.

P.s. Фанат Вільньова, книгу читала, Шаламе обожнюю, Циммер геній?

Робота додана: 15.06.23

Вгору