Стаття для блогу (Скандал з Елізабет Гілберт)

Що там по Гілберт?

Тільки лінивий, або слоупок як я, ще не написав про пані Гілберт і скасований нею вихід книги про сибір.

Почнемо з того, що я читала в неї тільки “Місто дівчат”, тож не можу сильно судити за всю її творчість. Але випускати книгу про бідних росіян в розпал війни, цих самих росіян, проти людяності - це зашквар. Мені це зрозуміло, вам це зрозуміло, а от світ гадає, що це норм і, що жест авторки - це по суті цензура. ?‍♀️

До відміни книги, роман встиг отримати понад 500 однозіркових рецензій на Goodreads. Не дивно, що вона вирішила виступити з заявою. Але проблем тут декілька.. 

По-перше, Гілберт звісно не відмінила вихід книги взагалі, вона лише перенесла дату на невизначений термін. Тобто вона не бачить проблеми в самій темі. Українців попустить - тоді й видам. Не попустить.

По-друге, кількість виправдувальних дописів про хороших росіян під постом авторки вимагає термінового пошуку блювотних пакетиків. Чи це наслідок свинособачих ботоферм, чи інформаційної війни - не ясно. ?

По-третє, не хотілось би, щоб подібний прецедент перетворився на піар-хід. Анонсував - відмінив - зібрав аплодисменти. 

Але я нас однаково вітаю! Це невеличка перемога для українців на культурному фронті. Резонанс здійснено. Тепер автори сто раз подумають перед тим, як писати зашкварні історії про хороших росіян. Нехай і з чисто меркантильних причин, але...
 
Книга, до речі, мала вийти в лютому 2024 року, як іронічно. ?‍♀️

Робота додана: 15.06.23

Вгору