Використання базових олій в косметичних цілях

Використання базових олій в косметичних цілях

Що таке базові олії?

З рослин виготовляють базові олії та ефірні олії. Базові олії використовуються для розбавлення ефірних олій та «перенесення» їх до вашої шкіри. Це тому, що ефірні олії потужні, більш концентровані та можуть викликати роздратування, коли застосовуються в чистому вигляді.
Більшість базових олій не мають аромату або мають легкий аромат, тому не завадять терапевтичним властивостям ефірних олій. Вони можуть використовуватися наодинці або з іншими маслами для живлення вашої шкіри.

Як вибрати базову олію?

Існує багато базових олій. Більшість підходять для використання з будь-якою ефірною олією, але вам слід розглянути кілька речей, перш ніж вибрати одну з них.

Запах. Кілька базових олій мають виразний запах. Коли вона додається до ефірної олії, вона може змінити аромат.

Поглинання. Ваша шкіра може поглинати деякі базові олії краще, ніж інші.

Тип шкіри. Залежно від типу шкіри, деякі олії можуть роздратувати шкіру або погіршити стан шкіри, наприклад, поява акне.

Термін придатності. Деякі базові олії можуть зберігатися протягом тривалого періоду, ніж інші, не псуючись.

Держава контролює якість базових олій, які використовуються для внутрішнього споживання. Використання їх в косметичних цілях, це ваша особиста відповідальність. Тому купуйте терапевтичні олії від виробника, якому довіряєте. Вибирайте органічні олії, холодного пресування.

Наступний список включає популярні базові олії, які використовуються для розбавлення ефірних олій для ароматерапії, масажу та догляду за шкірою. Список не вичерпний, але це хороший початок.

1. Кокосова олія

Кокосова олія – це їстівна олія виготовлені з м’якоті зрілих кокосових горіхів. Вона доступна у двох видах рафінована або нерафінована
Нерафінована кокосова олія видобувається зі свіжої кокосової м’якоті. Вона не обробляється хімічними речовинами та зберігає свій кокосовий аромат і смак.
Рафінована кокосова олія виробляється з сушеної кокосової м’якоті, також називається копра. Щоб видалити забруднення, її відбілюють та дезодорують, також вона набуває специфічного смаку та аромату. Рафінований кокос не є натуральним, тому не рекомендується для використання, як базову олію.
Кокосова олія містить жирні кислоти та поліфеноли, які роблять її чудовою для використання в якості масажної олії та препаратів догляду за шкірою.

2. Олія жожоба

Олія жожоба видобувається з насіння рослини жожоба. Вона має делікатний, горіховий аромат. Технічно, жожоба – це не олія, а віск з потужними зволожувальними властивостями. Вважається, що вона імітує себум, природне шкірне сало.
Використання олії жожоба може допомогти зменшити виробництво шкірного сала, у схильних до акне людей, змушуючи шкіру думати, що вона виробляє достатньо сала.
Олія жожоба легко поглинається шкірою і не забруднює пори. Це робить її хорошим варіантом масла для масажних олій, засобів для зволоження обличчя та ванних олій.

3. Олія абрикосової кісточки

Олія абрикосової кісточки видобувається з кісточки абрикосів Це олія з високим вмістом жирних кислот і вітаміну Е. Вона легко поглинається шкірою та має трохи солодкий, горіховий запах. Ви можете купити їстівне масло абрикосової кісточки, або масло абрикосової кісточки лише для косметичного використання.
Олія абрикосової кісточки допомагає пом’якшити та заспокоїти роздратовану шкіру. Використовуйте його як базову олію, щоб зробити масажні олії, масло для ванни та препарати для догляду за волоссям.

4. Олія солодкого мигдалю

Олія солодкого мигдалю має сильний, горіховий аромат. Це їстівна олія, зроблена з плодів солодкого мигдалю. Олія легка і легко поглинається, і є чудовим зволожувачем для сухої шкіри.
Вона також використовується в загальній ароматерапії, але її сильний запах може маскувати аромат ефірної олії.
Олія солодкого мигдалю – одна з найпопулярніших олій для догляду за шкірою. Вона використовується в масажних оліях, ванних оліях та милі.

5. Оливкова олія

Оливкова олія, найвідоміша з їстівних олій з фруктовим смаком. Видобувається з пресованих оливок. Вона також використовується в ароматерапії, як базова олія. Запах оливкової олії може забивати запах деяких ефірних олій.
Вона містить жирні кислоти та рослинні стероли, чудово підходить для очищення та зволоження сухої шкіри. Використовуйте оливкову олію, як базову для масажу, очищення обличчя, догляду за волоссям та домашнього мила.

6. Арганова олія

Арганова олія видобувається з плодів арганового дерева в Мороко. Олія їстівна й традиційно використовується для споживання всередину, а також зовні. Вона має горіховий аромат та багата вітамінами А і Е, а також мононенасиченими жирними кислотами.
Арганова олія може допомогти в лікуванні сухої шкіри та волосся, зморшок та запалення шкіри. Це робить її чудовою для загального догляду за шкірою та масажних олій.

7. Олія шипшини

Шипшина – це насіння чи плоди кущів Роза Рубігіноза або Роза Мошата. Квіти обох кущів відмінні від традиційних троянд. Коли ці квіти гинуть і скидають пелюстки, плоди залишається позаду.
Але олія шипшини не пахне трояндою. Вона має горіховий, земляний запах.
Олія шипшини багата на вітаміни А і С. Вітамін А – це природний ретиноїд, який допомагає боротися зі старінням, і обидва вітаміни можуть допомогти відновити стан вашої шкіри після перебування на сонці. Використовуйте його в засобах для сухої шкіри, масажних оліях та зволожувачах.

8. Олія чорного кмину

Олія чорного кмину видобувається з рослини Nigella sativa або Чорнушка. Хоча вона менш відома, ніж інші базові олії, це джерело ненасичених та насичених жирних кислот. Вважається, що вона має протизапальні властивості.
Олія чорного кмину часто використовується, як народний засіб для заспокоєння шкіри, в тому числі при екземі, акне та псоріазі. Беручі це до уваги, вона чудова складова для догляду за обличчям, до масажних олій та до загального догляду за шкірою.

9. Олія виноградних кісточок

Олія виноградних кісточок походить з насіння винограду. Це побічний продукт процесу виноробства. Вона багата на вітамін Е, це поживна речовина, яка заживляє шкіру і зменшує зморшки, хоча науковими дослідженнями, це не доведено.
Олія виноградних кісточок легка, легко поглинається шкірою і має нейтральний запах. Це хороша базова олія, яку можна використовувати з ефірними оліями для виготовлення олій для тіла та масажу.

10. Олія авокадо

Олія авокадо важка, густа, їстівна олія, зроблена з плодів авокадо. Вона має горіховий аромат.
Олія авокадо багата на олеїнову кислоту, мононенасичені жирні кислоти, які допоможуть поліпшити стан сухої, пошкодженої шкіри.
Хороша базова олія для сухої шкіри та кремів для тіла, якщо ви не страждаєте на акне. Олія авокадо може збільшити виробництво себума (шкірного сала). Тому, якщо ваша шкіра схильна до акне, зверніться до дерматолога перед використанням.

11. Соняшникова олія

Соняшникова олія — їстівна олія, видобута з насіння соняшнику. Має нейтральний запах.
Олія діє, як шкірний бар’єр проти токсинів та мікробів, які спричиняють інфекцію.
Вона допомагає пом’якшити, зволожити та заспокоїти шкіру, тому додайте цю олію до масажних олій або використовуйте для загального догляду за шкірою.

Міри перестороги:

Хоча більшість базових олій не викликають алергічної реакції, перед використанням завжди слід робити патч-тест.
За зразком базових олій, перед тим, як почати використовувати ефірні олії, обов’язково треба дослідити якість того, чи іншого бренду. Завжди робіть патч-тест перед тим, як спробувати нову ефірну олію.

Щоб виконати перевірку:

Додайте невелику кількість чистої базової олії чи змішаної базової з ефірною, на внутрішню сторону зап’ястя або просто під вухом.
Закрийте масло пов’язкою.
Перевірте це місце через 24 години.
Якщо виникає роздратування, ретельно промийте та уникайте подальшого використання.
Якщо у вас алергія на горіхи, вам не слід використовувати олії, отримані з горіхів. Наприклад, олію солодкого мигдалю, арганову олію та олію абрикосових кісточок.

Як змішати базову олію з ефірними оліями

При розведенні ефірних олій базовою олією важливо дотримуватися рекомендацій щодо розбавлення.

Для дорослих:

Двох з половиною-відсоткове розведення: п’ятнадцять крапель ефірної олії на шість чайних ложок базової олії
Трьох-відсоткове розведення: двадцять крапель ефірної олії на шість чайних ложок базової олії
П’яти-відсоткове розведення: тридцять крапель ефірної олії на шість чайних ложок базової олії
Десяти-відсоткове розведення: шістдесят крапель ефірної олії на шість чайних ложок базової олії

Для дітей:

Від пів відсоткове до одно-відсоткове розведення: від трьох до шести крапель ефірної олії на шість чайних ложок базової олії

Завжди зберігайте базові олії в прохолодному, темному місці, бажано в холодильнику. Ви також повинні тримати їх у темній скляній пляшці.

Базові олії дають можливість безпечно використовувати ефірні олії. Вони також допомагають живити та зволожувати вашу шкіру. Існують олії, з яких не корисно, навіть небезпечно робити базові олії. Вам слід уникати використання таких олій, як вершкова олія (з тваринних жирів), вазелін та мінеральна олива.
Яку б олію ви не обрали, уникайте використання її на губах, очах чи інших чутливих ділянках після того, як вона була змішана з ефірною олією. Однак, ви можете безпечно застосовувати базову олію окремо на цих ділянках.

Робота додана: 27.02.23

Вгору