Правила харчової поведінки для вечері

Для того, щоб їжа, спожита нами ввечері, принесла організму лише користь, необхідно слідувати певним рекомендаціям як до самої їжі, так і до часу її споживання.
На вечерю краще готувати страви з риби, морепродуктів, м'яса птиці, яєць, сочевиці. Вони дадуть відчуття ситості, оскільки до їхнього складу входить білок, крім того, цей білок легше засвоюється порівняно, наприклад, з тим, що в червоному м'ясі. Поєднувати їх можна з овочами, бажано тушкованими або запеченими. Каші для вечері підходять також, але для їх приготування потрібно використовувати крупи, які мають низький глікемічний індекс. Їх можна поєднувати, як з овочами, так і білковими продуктами. А от від вживання солодощів у вечірній час краще утриматися.
Найактивніше метаболічні процеси в нашому організмі проходять в ранковий та денний часи. Тому вісімдесят процентів від загального об'єму їжі ми повинні споживати в цей період і двадцять процентів ввечері. Крім того, якщо дотримуватись такого розподілу, то проблема з переїданням у вечірні часи, коли накидаєшся на їжу як голодний вовк, вирішиться сама по собі.
Приймання їжі ввечері повинно відбуватися не пізніше, ніж за 3-4 години до сну. За цей час спожите встигне перетравитися, і рівень інсуліну понизиться до норми. Це є важливим моментом, оскільки все в нашому організмі упорядковано та відповідає установленому біологічному ритму. У вечірній час для перетворення жирових запасів в енергію, необхідну для підтримки життєдіяльності та відновлення нашого організму, виробляється гормон соматотропін. Якщо рівень глюкози в крові буде високий, це перешкоджатиме його синтезу в достатній кількості.
Ще одним важливим моментом, який стосується не лише вечері, а харчової поведінки взагалі, являється те, як їжу пережовувати. Якщо ми їмо неспішно, ретельно пережовуючи кожен шматочок, по-перше, сприяємо якісному перетравленню, а в результаті цього кращому засвоєнню спожитих нами поживних речовин. По-друге, щоб мозок зафіксував нашу ситість, необхідно не менше двадцяти хвилин, тому, коли ми їмо надто швидко, то ризикуємо переїсти. Особливо потрібно на це звернути увагу людям, які хочуть схуднути.

Работа добавлена: 07.03.23, изменена: 13.03.23

Наверх